• Home
  • Новини
  • FRUIT LOGISTICA 2023: Мащабен успех в Берлин на земеделските производители от Съюза на Дунавските овощари

FRUIT LOGISTICA 2023: Мащабен успех в Берлин на земеделските производители от Съюза на Дунавските овощари

By on 12.02.2023 0 268 Views

Международното изложение за пресни продукти FRUIT LOGISTICA се завърна бляскаво за своя 30-годишен юбилей. В рамките на 3 дни престижният специализиран форум за свежи плодове и логистиката им събра в германската столица изложители от цял свят. Българските земеделски производители отбелязват най-мащабното представяне на страната ни досега. И тази година то се осъществява с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Това се казва в съобщение за медиите, изпратено от офиса на Съюза на българските овощари.

Участниците от Съюза на Дунавските овощари впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци, се посочва в итформацията.

„Успяхме да постигнем целта си и да покажем, че в тези трудни времена България запазва конкурентоспособно производство на плодове, достигайки нивото на водещи световни производители. Зад всеки произведен плод стои история за отдаденост, иновация, постоянство и много труд, за да успеем, въпреки проблемите, пред които сме изправени всеки сезон“, каза Николай Колев – овощар и председател на Съюза на Дунавските овощари, цитиран от медийната агенция.

„Гордеем се, че работим ръка за ръка с нашите партньори от Добруджанския овощарски съюз и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Искаме с преработватели, търговци на едро и дребно и потребителите да разберем как изглежда бъдещето на индустрията ни, въз основа на изискванията на всички страни“, допълва Николай Колев.

В допълнение още се казва: Тенденциите, които се откроиха по време на форума показват, че цената вече е основен фактор за покупка и въпреки възстановяването на пазара след COVID, за някои потребители значението на критерии като устойчивост, регионалност и органични продукти, е намаляло. Екстремните метеорологични условия също са част от неблагоприятните фактори, които засегнаха производителите. Значително се е увеличила себестойността на продукцията, след като войната в Украйна беше последвана от рязко покачване на цената на различни суровини, като торове, горива, енергия и труд. В някои райони производството беше намалено или дори спряно.

„Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите. Признаците за плахо подобряване в областта на логистиката е добър знак, но остават сериозни предизвикателства, като по-малко атрактивни обменни курсове на еврото, ограниченият брой шофьори на камиони в Европа и по-високите цени на горивата. Затова от Съюза на Дунавските овощари сме още по-мотивирани да оказваме допълнителна подкрепа на родните фермери да реализират продукцията си със самочувствие за нейното качество и вкус“, казва още Николай Колев.


За повече информация: тел: 0886400492, n.kolev@sdobg.com – Съюз на дунавските овощари.