• Home
  • Новини
  • Зеленчукопроизводителите губят подпомагане за обвързано производство 2023, ако нямат документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал

Зеленчукопроизводителите губят подпомагане за обвързано производство 2023, ако нямат документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал

By on 16.02.2023 0 903 Views

Оказа се, че много зеленчукопроизводители от района на Благоевградска област не знаят, че още през сезон 2023 години ще изгубят право на подпомагане по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци: домати, краставици, корнишони моркови, зеле, дини, пъпеши, чесън, картофи за нишесте, и/или с плодове и зеленчуци – оранжерийно производство (заедно или поотделно), ягоди и малини. Производителите не бяха наясно, че освен че е необходимо да спазят другите условия за допустимост по тази интервенция, за заявените площи, те, трябва представят документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал. Това стана ясно от въпросите им на организираната, днес, от Министерството на земеделието информационна среща за запознаване на земеделските стопани с условията за прилагането на инструментите, разписани в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., в Благоевград. На събитието присъстваха стопани от Кюстендил, Перник, София град, София област и Благоевград.
От изказванията на зеленчукопроизводителите се разбра, че някои от тях вече са заложили семена от собствени посеви за производство на разсади (предимно домати), но без изискуемите документи, че са сертифицирани и/или стандартни. Това, по мнението на експертите от МЗм, ще ги лиши от възможността да получат средства за подпомагане по интервенциите за обвързано производство. Експертите обясниха още, че подобно изискване има и по новата схема за обвързано подпомагане, отнасяща се до площите с овощни култури и десертно грозде, невстъпили в плододаване. За заявените площи (малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи (Prunus domestica) и десертно грозде), които не са встъпили в плододаване, през първата година на кандидатстване, се изискват документи за закупен сертифициран и/или стандартен посадъчен материал. Експертите апелираха стопаните да пазят документите и етикетите на семената и посадъчния материал, удостоверяващи техния произход като задължително условие при кандидатстване.
Много бяха и въпросите, свързани с реда и условията за кандидатстване по интервенциите за обвързано с производството подпомагане на животни и по-конкретно как ще се осъществява контрола при мерките за Агроекология, при екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване, при екосхемата за намаляване използването на пестициди и др.
Експертите увериха производителите, че Наръчникът за кандидатстване за директните плащания за Кампания 2023 г. е почти готов, но ще бъде публикуван веднага щом приключи общественото обсъждане (срокът е до 27.02. 2023 г.) и бъде приета Наредбата за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции.
Яна Брезовска