• Home
  • Новини
  • Заместник-министър Джиков: Сдружаването на земеделските производители ще увеличи конкурентоспособността на земеделците

Заместник-министър Джиков: Сдружаването на земеделските производители ще увеличи конкурентоспособността на земеделците

By on 07.03.2023 0 266 Views

Сдружаването на земеделските производители ще повиши влиянието по веригата за доставки на храни, дела на произведените стоки, предлагани в търговската мрежа и ще увеличи конкурентоспособността. Това е коментирал заместник-министър Тодор Джиков по време на среща с представители на групи и организации на земеделски производители, цитиран от пресслужбата на земеделското министерство. Събитието се провежда на 6 и 7 март в Стара Загора и има за цел да запознае участниците с интервенциите по Общата селскостопанска политика и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.
Заместник-аграрният министър подчертава, че основните предимства на обединенията на земеделските стопани и по-тясната интеграция между отделните нива на хранителната верига допринасят за по-широк достъп до пазара. „Изпълнявайки съвместно редица дейности като концентрация на предлагането, съвместен маркетинг, дистрибуция и други позволяващи им намаляване на производствените разходи дейности, се постига по-голяма гъвкавост спрямо търсенето. Създава се и възможност за трансфер на знания и иновации в областта на земеделието“, е допълнил още Джиков.
В рамките на срещата освен секторните интервенции, насочени само към групи и организации на производители в сектори „Плодове и зеленчуци“, „Мляко и млечни продукти“ и „Пчеларство“, са представени и интервенциите в селските райони, от които земеделските производители могат да се възползват.
(ПЗ)