• Home
  • Новини
  • ДФ „Земеделие“ обяви Индикативния график за плащанията към земеделците до края на юни – за Кампания 2022

ДФ „Земеделие“ обяви Индикативния график за плащанията към земеделците до края на юни – за Кампания 2022

By on 12.03.2023 0 247 Views

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обяви Индикативния график за плащанията към земеделските стопани за Кампания 2022 г., които приключват до 30 юни (чл. 75 от Регламент (ЕС) № 1306/2013). Графикът е публикуван на  интернет страницата на ДФЗ – РА.

Съобщението е публикувано на официалния сайт на фонда. Ето и част от разписаните дати:

Предстоящото плащане е за тютюнопроизводителите, които до 20 март ще получат преходна национална помощ за референтния период 2007-2009 г. Ставките за отделните сортови групи тютюн са определени със Заповед на министъра на земеделието. Те остават същите както за предходните две години, тъй като одобреният бюджет по схемата за Кампании 2020-2022 е един и същ.

По схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” плащанията ще бъдат наредени между 10 – 31 март. От ДФЗ припомнят, че сроковете за доказване на реализираната от стопаните продукция за Кампания 2022 бяха удължени до 8 февруари тази година.

По Мярка 10 „Агроекология и климат“ в периода 20 март – 10 април ще се извършат оторизации по направления „Традиционни практики за сезонна паша – Пасторализъм“, „Контрол на почвена ерозия“, „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с ВПС“ и „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“. Растениевъдите ще получат подпомагане по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“ в периода 20 май – 10 юни.

По Мярка 11 „Биологично земеделие“ изплащането на субсидиите е предвидено за периода 1 май – 10 юни, тъй като продължава комуникацията с ЕК за индексация на ставките в съответствие със Стратегическия план.

През април ще бъдат преведени средствата за подпомагане по три от схемите за Кампания 2022. Първата – за протеинови култури (СПК), ще бъде изплатена в периода 1 – 10 април. Между 10 и 20 април се предвижда оторизация на очакваното от всички стопани подпомагане за зелените директни плащания (ЗДП). Традиционно средствата за тях ще бъдат наредени преди Великденските празници. През последната десетдневка на месеца е предвидено и специалното плащане за култура памук.

Окончателните оторизации по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения (НР1 и НР2) ще бъдат направени от 10 до 20 май. Доплащанията по мярка 12 „Натура – 2000 и Рамковата директива за водите” ще бъдат наредени през последната десетдневка на май.

Средствата за младите земеделски стопани, както и доплащането по СЕПП, ще бъдат оторизирани между 1 и 10 юни. През втората десетдневка на юни подпомагане за Кампания 2022 г. ще получат и кандидатите по схемата за дребни земеделски стопани.

От ДФ „Земеделие“ припомнят, че графикът за директните плащания е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за сроковете, в които ще очакват финансова подкрепа.

(ПЗ)