• Home
  • Новини
  • Първата в света ваксина за пчели срещу американски гнилец е факт

Първата в света ваксина за пчели срещу американски гнилец е факт

By on 14.03.2023 0 173 Views

Медоносните пчели в Съединените щати вече могат да бъдат ваксинирани срещу силно заразна бактериална болест, съобщи Nature (седмично международно списание – https://www.nature.com)
в началото на януари 2023 г.
Изданието информира, че първата в света ваксина срещу медоносни пчели е одобрена в Съединените щати. Предотвратява заразата от американския гнилец, силно заразно бактериално заболяване, което убива ларвите на пчелите . Ваксината съдържа мъртва версия на бактерията и е включена в пчелното млечице, с което пчелите работнички хранят майката. Пчелата-майка депозира ваксината в яйчниците си, което дава на развиващите се ларви имунитет, докато се излюпват.
Биотехнологична компания в щата Джорджия получи условно одобрение от Министерството на земеделието на САЩ за първата ваксина за медоносни пчели, ход, който според учените може да помогне да се проправи пътя за контролиране на редица вируси и вредители, които са унищожили глобалното население. Това е първата ваксина, одобрена за насекомо в Съединените щати, пише по темата и сайтът https://www.nytimes.com. В допълнение уточнява, че компанията Dalan Animal Health , която е базирана в Атина, Джорджия, е разработила профилактична ваксина, която предпазва медоносните пчели от американски гнилец, агресивна бактерия, която може бързо да се разпространява от кошер на кошер. Досега провежданите лечения включват изгаряне на заразени колонии и цялото свързано оборудване или използването на антибиотици.
Въвеждането на ваксината идва в критичен момент за медоносните пчели, които са жизненоважни за световната хранителна система, но също така намаляват в световен мащаб поради изменението на климата, пестицидите, загубата на местообитания и болестите, твърдят експертите.
Снимка: Newsday, чрез Getty Images
(ПЗ)