• Home
  • Новини
  • Европейските органи потвърждават нови огнища на птичи грип, но определят риска за обществото като нисък

Европейските органи потвърждават нови огнища на птичи грип, но определят риска за обществото като нисък

By on 19.03.2023 0 169 Views

Ситуацията по отношение на инфлуенцата по птиците продължава да се развива в Европа и в световен мащаб със съобщения за нови огнища при птици и случайни инфекции при бозайници, се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на EFSA – Европейския орган за безопасност на храните към ЕК, от 13 март, 2023 г.(https://www.efsa.europa.eu).

Спорадични инфекции при хора са докладвани в страни извън ЕС, докато рискът за обществото в ЕС остава нисък. Това са някои от констатациите в последния доклад за инфлуенцата по птиците на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на ЕС (EURL), пише в съобщението.
Вирусите на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI) са причинили увеличаване на случаите със зараза при диви птици, особено при чайки, в ЕС и продължават да причиняват случайни инфекции при бозайници. Броят на огнищата при домашни птици между декември 2022 г. и март 2023 г. в ЕС е намалял от най-високата си точка през ноември 2022 г. Необичайна масова смъртност при чайките се наблюдава в страни като Франция, Белгия, Холандия и Италия. Рискът от инфекция при домашните птици може да се увеличи през следващите месеци, тъй като чайките се разпространяват във вътрешността на страната, вероятно припокривайки се с райони за производство на домашни птици. EFSA и EURL препоръчват прилагането на стратегии за превенция в районите, където е съсредоточено отглеждането на птици.
Докато се съобщава за спорадични инфекции с птичи грип при отделни хора, водещи до тежко заболяване и фатален изход, инфекциите при хората остават рядко явление, се подчертава в съобщението. Повечето от тежките човешки инфекции, съобщени наскоро от страни извън ЕС, са свързани с хора, изложени близък контакт с болни и умрели домашни птици, които не са носили лични предпазни средства, особено във ферми в във фамилни листни стопанства (т. нар. фермеи в )задния двор.
ECDC оценява, че рискът за широката общественост в Европа остава нисък и нисък до умерен за работници и други хора в контакт с потенциално заразени болни и мъртви птици и бозайници. ECDC потвърждава, че циркулиращите в момента HPAI вируси са податливи на антивирусни лекарства, достъпни за хората, и че тези вируси се свързват за предпочитане с птичи рецептори, налични в птиците, а не с човешки рецептори.
ECDC, EFSA и EURL препоръчват подходящо използване на лични предпазни средства при контакт с птици. Хората, изложени наконтакти със заразени птици или бозайници, трябва да бъдат тествани и проследявани, за да се идентифицират навреме потенциални случаи на предаване.
Снимка: https://www.efsa.europa.eu

(ПЗ)