• Home
  • Новини
  • България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на ЕС

България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на ЕС

By on 21.03.2023 0 169 Views

България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на Европейския съюз, съобщава пресслужбана на земеделското министерство. Това бе поискано в рамките двустранна среща между заместник-министъра на земеделието Георги Събев и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, по инициатива от българската страна, поясняват от МЗм. Тя се е състояла по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе на 20 март, 2023 г., в Брюксел.

Аграрният заместник-министър е запознал еврокомисаря с актуалната обстановка на пазара на селскостопански продукти, както и с трудностите, пред които са изправени българските земеделски производители вследствие на прекомерния внос от Украйна. В разговора Георги Събев отново е подчертал, че страната ни е солидарна с Украйна и подкрепя необходимостта от осигуряване на доставки на селскостопански продукти, за да се гарантира световната продоволствена сигурност, но това не трябва да поставя в риск конкурентоспособността на стопаните в ЕС. Той е информирал още, че сериозни притеснения буди натискът, който вносът от Украйна оказва върху пазара в страната ни, като по думите му най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, а данните показват, че интензивният внос продължава и през 2023 г. „Обезпокоителни са количествата зърно, съхранявани в складовете на територията на България, без възможности за реализация и липса на търговия“, е посочил заместник-министърът. Освен България, още само 2 държави се очаква да получат подпомагане от земеделския резерв – това са Полша и Румъния.

По време на заседанието земеделските министри са обсъдили критичната ситуация в млечния сектор и необходимостта от мерки на ниво ЕС за стабилизиране на ситуацията. България подкрепя искането за предоставяне на извънредна помощ от селскостопанския резерв. Друга обсъждана тема е търговията в селското стопанство.

В рамките на Съвета е представено и Съобщение на Комисията за преразглеждане на инициативата на ЕС относно опрашителите – Нов пакт за опрашителите. В своята позиция България приветства документа с оглед възможния принос на инициативата за постигане на целите на Европейския зелен пакт. „Надяваме се, че най-късно до 2024 г. ще завърши оценката за ключовите опрашители, сред които са и пчелите. Намираме за изключително важно финализирането на стандартизираната методика за мониторинг на опрашителите в най-кратки срокове, може би дори преди предвидения сега срок – 2026 г. Подобна мярка ще помогне за подобряване на диалога между пчелари и земеделски производители, за да има повече яснота, прецизност и устойчивост в поминъка и на едните, и на другите“, е посочил още българският представител.

(ПЗ)