• Home
  • Новини
  • Яйцата, внос от Украйна, се изследват за радиоактивност, тежки метали и остатъци от ветеринарномедицински лекарства

Яйцата, внос от Украйна, се изследват за радиоактивност, тежки метали и остатъци от ветеринарномедицински лекарства

By on 23.03.2023 0 193 Views

През периода 09 – 19.03.2023 година в Република България са внесени пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия – общо 2 608 200 броя, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС, твърдят от агенцията. И още – яйцата са постъпили в одобрени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) складове на територията на страната.
Яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това, за да гарантира безопасността на яйцата за българските потребители БАБХ взе проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата с произход Украйна (изследват се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати). Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ, се посочва в информацията.
Окончателните резултати ще бъдат готови утре, 24.03.2023 година.
От БАБХ припомнят, че всички яйца, които се търгуват, носят на черупката си съответния код доказваш произхода им. Потребителите могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG.
Складовете, на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол, съобщават от БАБХ.
(ПЗ)