• Home
  • Новини
  • Близо половината мед, внасян в Европа, е „фалшив“

Близо половината мед, внасян в Европа, е „фалшив“

By on 24.03.2023 0 132 Views

Доклад, публикуван в четвъртък от Европейската комисия, разкрива мащабни измами със захарни сиропи, произведени от ориз, пшеница или захарно цвекло, вложени в пчелния мед, съобщава онлайн изданието Le Monde в статия, предназначена за абонати. Повечето фалшифициран пчелен мед, идва от Китай и Турция, се посочва в публикацията, позоваваща се на доклада.
Значителна част от меда, внесен в Европа, се подозира че е фалшив, но този продукт често не се разкрива като такъв, казват службите на европейската изпълнителна власт в доклад, публикуван в четвъртък , 23 март, и цитиран от „Монд“.
След вземане на проби и мониторинг, извършен от Брюксел, почти половината от меда, от неевропейски страни, се смесва със захарни сиропи, направени от ориз, пшеница или захарно цвекло. Всички добавки са забранени според европейските разпоредби. От 320 партиди мед, тествани от Съвместния изследователски център, официалната лаборатория на Комисията, 147 от тях са определени като фалшиви, или 46% от анализираните проби. Това представлява значителна част от консумирания мед в Европа: със 175 000 тона внесен мед годишно (или около 40% от потреблението) Старият континент е вторият по големина вносител на мед в света след САЩ. Установеният „фалшив мед“ идва основно от Китай и Турция.
Генералната дирекция за здравеопазване и безопасност на храните на Европейската комисия координира тази мащабна контролна операция в рамките на Европейския съюз, в сътрудничество с 16 европейски държави, както и с Норвегия, Швейцария и Европейската служба за борба с измамите. Пробите са взети на границите – главно в европейските пристанища – между ноември 2021 г. и февруари 2022 г.. Разследващите са разкрили допълнително използването на добавки и оцветители за фалшифициране на истинския ботанически източник на меда и прикриване на истинския му географски произход чрез фалшифициране на информация за проследяване и премахване на полени, се твърди в доклада.

Източник:

Източник: https://www.lemonde.fr/en/environment/article/2023/03/24/nearly-half-the-honey-imported-into-europe-is-fake_6020473_114.html

Сснимка: pixbay

(ПЗ)