• Home
  • Новини
  • Европейската комисия подготвя директива против подвеждащи етикети за екологичност на стоки и храни

Европейската комисия подготвя директива против подвеждащи етикети за екологичност на стоки и храни

By on 23.03.2023 0 133 Views

Евпорейската комисия предлага нова директива, която ще включва общи критерии срещу екологичното промиване и подвеждащите екологични твърдения, става ясно от съобщение, публикувано на официалния й сайт, на 22 март. 2023 г.

Съгласно предложението – потребителите ще имат повече яснота, по-голяма увереност, че когато нещо се продава като екологично, то всъщност е зелено, и по-качествена информация, за да избират екологични продукти и услуги. Предприятията също ще спечелят, тъй като онези, които полагат истински усилия за подобряване на екологичната устойчивост на своите продукти, ще бъдат по-лесно разпознати и възнаградени от потребителите и ще могат да увеличат продажбите си – вместо да се сблъскат с нелоялна конкуренция. По този начин предложението ще спомогне за установяването на равни условия,когато става въпрос за информация относно екологичните характеристики на продуктите, пише в съобщението.

Проучване на Комисията от 2020 г. подчертава, че 53,3% от проверените твърдения за околната среда в ЕС се оказват неясни, подвеждащи или неоснователни, а 40% са необосновани. Липсата на общи правила за дружествата, които доброволно предявяват екологични претенции, води до „зелено измиване“ и създава неравностойни условия на конкуренция на пазара на ЕС в ущърб на наистина устойчивите компании.

Предложението е насочено към изрични твърдения, като например: „тениска, изработена от рециклирани пластмасови бутилки“, „доставка с компенсация на CO2“, „опаковка, изработена от 30% рециклирана пластмаса“ или „слънцезащитен крем, щадящ океана“.

Според предложението, когато компаниите изберат да направят „екологична претенция“ за своите продукти или услуги, те ще трябва да спазват минимални норми за това как обосновават тези твърдения и как ги съобщават.

Няколко правила ще гарантират, че претенциите са съобщени ясно. Например твърдения или етикети, които използват обобщено оценяване на цялостното въздействие на продукта върху околната среда, вече няма да бъдат разрешени, освен ако не са определени в правилата на ЕС. Ако продукти или организации се сравняват с други, тези сравнения трябва да се основават на еквивалентна информация и данни.

Предложението също така ще регулира екологичните етикети, пише още в документа. В момента има най-малко 230 различни етикета и има доказателства, че това води до объркване и недоверие на потребителите . За да се контролира разпространението на такива етикети, няма да бъдат разрешени нови публични схеми за етикетиране, освен ако не са разработени на ниво ЕС, а всички нови частни схеми ще трябва да покажат по-висока екологична амбиция от съществуващите и да получат предварително одобрение, за да бъдат одобрени.

(ПЗ)