БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие

By on 24.03.2023 0 258 Views

По-добър контрол на плевелите чрез комбиниран know-how от химия, биотехнологии и данни от изведени опити;
 Нови активни вещества с различен механизъм на действие, иновативни формулации, нови хибриди устойчиви на вредители;
 Укрепване позицията на БАСФ като производител на семена.

БАСФ представя най-новите постижения в своето иновативно портфолио от продукти за растителна защита, семена и дигитални решения. Основният фокус е осигуряване на така необходимите решения за фермерите в борбата с вредителите на регионално ниво, с климатичните изменения, променящите се регулаторни изисквания и нарастващи очаквания на потребителите. В изпълнение на обявената през 2019 година стратегия в областта на земеделието, компанията насочва иновациите към повишаване добива от основни култури отглеждани по места, като соя за Северна и Южна Америка, плодове и зеленчуци за Европа и ориз за Aзиатско-тихоокеанския регион. Стойността на иновациите е мащабна, като се очаква лансираните в следващите 10 години продукти да достигнат продажби на стойност повече от 7.5 милиарда евро.
„Целта ни е да предоставяме все по-интегрирани решения и да разширим възможностите, които можем да предложим на земеделските производители. Ето защо продължаваме да инвестираме в широка гама от земеделски технологии, чиито разходи за научно-изследователска и развойна дейност възлизат на 944 млн. евро през 2022 г.“, заяви д-р Ливио Тедески, Президент на БАСФ – Решения в Земеделието. „Фермерите могат да разчитат на нас, че ще продължим да внедряваме нови активни вещества, иновативни формулации и хибриди, които ще са с още по-висока добавена стойност, както в икономически така и в екологичен аспект.“
„Нашето иновативно портфолио показва че ние не само издигаме на ново ниво експертизата си в химията и природните науки, но и ги съчетаваме с водещи биотехнологични и дигитални подходи за създаване на решения от следващо поколение.“, добавя д-р Петер Екес, Президент на Научно-изследователска, развойна и регулаторна дейстност на БАСФ – Решения в Земеделието. „Портфолиото от разработвани хербициди на БАСФ е отличен пример за това как нашият мултидисциплинарен подход произвежда нови решения, които балансират потребностите на зеделските производители, обществото и околната среда.“


Значителни постижения в областта на борбата с плевелите
БАСФ стартира иновативни решения за контрол на плевелите:
Решението SMART SPRAYING на Bosch BASF Smart Farming вече се предлага на пазара в Европа за царевица, слънчоглед, захарно цвекло и соя. Технологията, която подкрепя по-ефективното използване на хербициди, е достъпна в Германия и Унгария, благодарение на партньорството с германския производител на земеделски машини Dammann. Bosch BASF Smart Farming развива допълнителни партньорства и полеви изпитвания в Америка и Европа с цел лансиране на нови пазари в рамките на сезон 2023/24 г.
Luximo® е най-новото активно вещество за борба с плевели в житни култури. През 2022 г. беше лансиран във Великобритания с регистрацията на Luximo® Active. Luximo® e активно вещество от нова химична група с нов начин на действие и важен инструмент за контрол на Полската лисича опашка и Италианския райграс – едни от най-трудните за контрол плевели. До няколко години се очакват регистрации на Luximo® и в други европейски държави. Luximo® осигурява на фермерите нов инструмент срещу резистентни плевели, което е от изключително значение за ефикасната употреба на продуктите за растителна защита.


Иновации за производителите на плодове и зеленчуци в Европа
Целта на БАСФ в Европа е да подобри качеството на плодовете и зеленчуците, като намали загубата на продукция посредством селекция на зеленчукови семена, иновации в растителната защита и дигиталната сфера:
Axalion™ – БАСФ се подготвя да лансира най-новото си активно вещество със системно действие при инсектицидите – Axalion™ Active. Axalion™ е инсектицид от нов клас, с нов механизъм на действие, разработен за широк спектър вредители със смучещ устен апарат. Axalion™ контролира вредителите развили резистентност към използваните инсектициди. Премиерата на Axalion™ е през 2023 година в Азиатско-тихоокеанския регион, след това следват регистрации в Европа и Латинска Америка.
Ревиона® – най-новият фунгицид за борба брашнеста мана, черно гниене, ранно и късно кафяво гниене при лозя и овощни култури. БАСФ лансира най-новият триазол Ревизол® в трайни насаждения и зеленчуци през 2023 г. Ревиона® съчетава изключителната ефикасност и благоприятен регулаторен профил на Ревизол®, като гарантира устойчив добив и качество. Иновативната формулация осигурява изключителен контрол на брашнеста мана, струпясване и много други болести при лозя, овощни култури и картофи.
Sunions® – посредством отличната си селекция, поделението на БАСФ за разработка на зеленчукови семена създаде иновативния Sunions®, който вече може да бъде намерен в супермаркетите. Sunions® – първият сорт лук, който не причинява сълзене. От 2022 година, той е достъпен на пазарите във Франция, Германия, Италия и Великобритания.


o Зеленчукови семена – фермерите в редица европейски страни вече имат достъп до зеленчуковите семена на БАСФ, устойчиви на вирусни болести като Кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) и Бронзовост (TSWV). Тези вирусни болести водят до значителни загуби на продукция и влошаване на качеството. В Испания, Нидерландия, Турция, Мароко, Канада и Мексико, както и в други страни, се наблюдава значително развитие на резистентност към Кафяво набраздяване по доматите (ToBRFV).
o Tayson – сорт домати за консервната промишленост, лансиран в Европа през 2021 и 2022 година, притежаващ двойна устойчивост към Бронзовост (TSWV), което допълва най-завършения комплект от признаци на пазара.


Agrigenius Vite – ново дигитално решение за производителите на лозя. През 2022 г. БАСФ подобри предлагането на дигитални решения за плодове и зеленчуци чрез интегриране на подкрепящи системи за решения вследствие на придобиването на Horta – италианска компания за дигитално земеделие. Новото предложение е приложението Agrigenius Vite, което позволява на лозарите да вземат по-интегрирани решения относно използването на фунгициди, увеличавайки в максимална степен добива и качеството на продукцията, като и в същото време намаляват въздействието върху околната среда.


За БАСФ – Решения в земеделието
Земеделието стои в основата за осигуряването на достатъчно здравословна и достъпна храна за бързо нарастващото световно население, като едновременно с това се стреми към намаляване въздействието върху околната среда. В сътрудничество с партньори и експерти, и чрез интегриране на критерии за устойчивост във всички наши бизнес решения, ние помагаме на земеделските производители да подпомогнат развитието на устойчивото земеделие. Инвестираме интензивно в научноизследователска дейност, свързвайки иновативно мислене с реални практически решения в земеделието. Нашето портфолио, включва семена, конвенционална и биологична растителна защита, управление на торенето, контрол на вредителите и дигитални решения за земеделие. С експертни екипи в лабораториите, на полето, в офисите и производството ние се стремим да намерим точният баланс за успех – за фермерите, земеделието и бъдещите поколения. През 2022 г. нашето подразделение генерира продажби в размер на 10.3 милиарда евро. Повече информация може да намерите на www.agro.basf.bg

или на нашата страница във Фейсбук www.facebook.com/BASF.AgriculturalSolutions.BG.