• Home
  • Технологии
  • Каюнис – „физиологичният фунгицид в житни“ от Байер – с ключови предимства

Каюнис – „физиологичният фунгицид в житни“ от Байер – с ключови предимства

By on 27.03.2023 0 417 Views

През 2023 г. е премиерата новия фунгицид в житни култури – Каюнис, от Байер у нас. В редица презентации и срещи със земеделски производители, в началото на сезона, експертите на Байер КропСайанс България представиха качествата на продукта – ново и ефикасно средство за контрол на болестите в житните култури. По време на международно изложение Агра 2023, Радко Христов, Продуктов мениджър житни култури и рапица в компанията, консултира земеделците и направи кратка презентация пред журналисти от аграрни медии. Ето как каза той:
-Както е известно, на българския пазар предстоят доста промени по отношение на фунгицидното портфолио. Една голяма част от продуктите, които в момента са на пазара, предстои да отпаднат. Новият продукт от Байер – Каюнис, идва да замести част от портфолиото на компанията. И не само това. Той идва и да надгради конкурентни продукти на други компании, които са на българския пазар. Знае се, че до не много отдавна третирането с фунгициди се извършваше по схема – с подходящи продукти за първо третиране, подходящи за второ третиране и за трето, в зависимост от това каква е ситуацията на полето. Това беше добре от една страна, защото превантивно се предпазваме от заболяванията, но, когато има стресови фактори, а това се случва често в последните години, се наблюдаваше допълнителен стрес върху културата и от третирането. Това се наблюдаваше най-вече при триазоловите продукти, прилагани за второ третиране в условия на силно засушаване. Продуктът, който ние предлагаме тази година, има такова съдържание и компоненти, че той не оказва такъв негативен ефект, дори и при стресови ситуации. Това е така, защото новият продукт от Байер, Каюнис, не съдържа чист триазол. Ние го нарекохме „физиологичният фунгицид в житни“. Дори при засушаване и други стресови ситуации, продуктът не оказва негативен ефект върху културите, което в последните години се оказва ключово предимство.
Напротив – Каюнис добавя допълнителен физиологичен ефект. При наличие на високи температури осигурява по-дълго последействие като „зелен ефект“ и изхранване на класа, а при по-влажни условия оказва лечебен, превантивен и изкореняващ ефект срещу болестите.
Каюнис е трикомпонентен фунгицид с изключително интересен механизъм на действие. Трите компонента влияят по различен начин върху гъбния патоген. В състава на Каюнис влизат активните вещества биксафен от групата на SDHI, трифлоксистробин от групата на стробилурините и спироксамин. Спироксаминът е най-системното активно вещество, което може да се приложи в житни и неговата подвижност в растението е изключително голяма. Благодарение на това си качество, той увлича и другите активни вещества, които са в продукта, и така Каюнис става много силно системен. Освен това, с този продукт може да се работи и като закъсняло първо третиране – тогава, когато няма силно нападение от болести рано напролет. Тогава може да бъде приложен във фаза флагов лист и ще прояви освен добрите си фунгицидни свойства, а и отличен физиологичен ефект.
Също така, Каюнис може да се прилага и като второ третиране, като тук се разчита и на неговото добро лечебно действие при наличие на спороношение и развила се зараза, напр. кафява ръжда.
Каюнис също е включен във ваучерната промоция на компанията и клиентите, закупили продукта, могат да се възползват от отстъпката от 5 лв. за всеки литър. Дозата на приложение е доста гъвкава. Прилага се от 80 до 100 мл/дка, в зависимост от условията на средата и момента на приложение. Не на последно място, Каюнис се предлага на изключително атрактивна цена, която позволява на земеделските производители да използват продукт, притежаващ отлично съотношение между цена и качество.
(ПЗ)