• Home
  • Новини
  • В земеделските училища няма нова техника, липсват специализирани учебници

В земеделските училища няма нова техника, липсват специализирани учебници

By on 30.03.2023 0 149 Views

Бизнесът и администрацията трябва да работим за това учащите в земеделския сектор да остават в него. Това e заявил заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на дискусия на тема: „Професионална квалификация и образование на работници и специалисти в аграрния сектор“, цитиран от пресцентърът на земеделското министерство. Това е втора тематична среща, която се организира от Министерството на земеделието, и в нея участваха заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова, представители на синдикални и работодателски организации, неправителствения сектор, бранша и образователни институции, припомнят от МЗм.
Участниците в срещата са коментирали държавните професионални и образователни стандарти. Според тях те трябва да бъдат актуализирани, като при подготовката на измененията да бъде включен и бизнесът. Тема на разговорите са били и учебниците, които липсват за специализираните предмети. В дискусията е посочено, че има нужда от популяризиране на възможностите за обучение в професионалните гимназии и университети. По този начин ще се повиши информираността и родителите, и децата ще бъдат насърчавани по-често да избират тези образователни институции, са коментирали те.
Представителите на професионалните гимназии също са информирали, че един от основните им проблеми е достъпът и осигуряването на нова техника и механизация. В разговорите са засегнати още въпросите за дигитализацията в сектора, както и използването на новите технологии, нуждата от промяна на нормативната уредба и нуждата от задълбочаване на връзката между бизнеса и образованието.
(ПЗ)