• Home
  • Новини
  • Цените на торовете и енергията в ЕС все още са два пъти по-високи, отколкото в началото на 2020 г.

Цените на торовете и енергията в ЕС все още са два пъти по-високи, отколкото в началото на 2020 г.

By on 31.03.2023 0 155 Views

Отрицателните въздействия от нахлуването на Русия в Украйна и произтичащите от това високи разходи за суровини и инфлацията на храните продължават да тежат върху селскостопанските пазари и решенията за покупка на потребителите, се казва в последния краткросрочен пргнозен доклад на Европейската комисия, публикуван вчера на официалния сайт на Съюза. Освен това големи части от ЕС претърпяха зимни засушавания след горещото и сухо лято на миналата година, което допълнително влоши наличието на вода в региони с вече рекордно ниски водни запаси. Това може да накара засегнатите фермери да се откажат от по-водолюбивите култури. Настоящата макроикономическа прогноза на ЕС е относително по-положителна, отколкото през есента на 2022 г., въпреки несигурността относно доставките на енергия за следващата зима и неотдавнашното напрежение на финансовите пазари, четем още в информацията.

Последният краткосрочен прогнозен доклад показва,

че намаляващата енергийна инфлация може да донесе известно облекчение по отношение на цените на суровините. Торовете, особено базираните на азот, може да станат по-достъпни и достъпни в сравнение с 2022 г. Като се има предвид това, цените на торовете и енергията все още са два пъти по-високи, отколкото в началото на 2020 г. Земеделските производители започнаха да се адаптират към тази нова ситуация, като също реагираха на екологични и климатични мерки. Те наистина избират все повече култури с по-ниска нужда от торове и се очаква употребата на минерални торове да бъде под дългосрочната средна стойност и през предстоящия сезон, е един от изводите в доклада.
Инфлацията на храните остава значителна, като средните цени на храните в ЕС са с 19,5% по-високи през февруари 2023 г., отколкото през февруари 2022 г. Очаква се потребителите да купуват по-основни, по-евтини хранителни продукти и да променят предпочитанията си между различните видове храни, например да консумират повече птиче и по-малко говеждо месо, показва анализът.
(ПЗ)