• Home
  • Новини
  • Зърнопроизводителите подновяват протестите на 7-ми април, съвместно с румънските фермери
06.04.2023

Зърнопроизводителите подновяват протестите на 7-ми април, съвместно с румънските фермери

By praadmin 0 185 Views

В сътрудничество с румънските фермерски организации, вчера (05.04.2023 г.) Управителният съвет на НАЗ взе решение за провеждане на ефективни протестни действия на 07.04.2023 г. от 10.00 ч. в Русе и Кардам, се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе редовно годишно Общо отчетно-изборно събрание. На заседанието за Председател на НАЗ с тригодишен мандат бе избран г-н Илия Проданов, председател на „Съюз на зърнопроизводителите Маркели“ , гр. Карнобат и досегашен заместник-председател на НАЗ, се казва още в съобщението . Делегатите на Общото събрание са изказали благодарност и признателност към досегашния председател на НАЗ – г-н Костадин Костадинов ( на снимката – в ляво – новоизбраният председател, в дясно – Костадин Костадинов) за всеотдайността и постигнатите резултати през изминалите мандати, информират от браншована организация.

Както е известно, миналата седмица, в продължение на 3 дни, земеделските производители пристъпиха към ефективни протестни действия с едно единствено искане: да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Протести продължиха 3 дни и за кратко бяха блокирани подстъпите към 4 гранични пункта. В протеста участваха стотици земеделски производители, които изразиха недоволството си, че  са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство  и кладовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция.

(ПЗ)