• Home
  • Новини
  • БАБХ спря част от дейността на кланица в област Кърджали, възбранени са 32 тона агнешко месо

БАБХ спря част от дейността на кланица в област Кърджали, възбранени са 32 тона агнешко месо

By on 11.04.2023 0 179 Views

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде разпореждане за спиране на дейността на месодобивно предприятие в област Кърджали в частта доставка и дистрибуция на трупно месо с произход трети държави, се казва в съобщение на агнцията, публикувано на официалния й сайт.

При извършена днес пълна проверка са констатирани заблуждаващи практики по отношение на произхода на месото, което се реализира от предприятието. Инспекцията е съвместна с експерти от Министерство на земеделието, по сигнал на НОКА и във връзка със засиления контрол преди Великденските празници, пише в съобщението.

Наличното агнешко месо в обекта е около 32 тона. То остава под възбрана до доказване на безопасността му.

Издадено е предписание за доказване на съответствие на замразено агнешко месо, с произход Северна Македония, и за информиране на всички контрагенти, получили от македонското агнешко месо, по отношение на произхода му.

В допълнение се посочва, че на оператора ще бъдат връчени два акта за установяване на административно нарушение, по отношение проследяемост на получените партиди и по отношение заблуждаваща информация за произхода на месото.

Проверките продължават, потвърждават от БАБХ.

(ПЗ)