• Home
  • Новини
  • За обсъждане е публикуван проект за закупуване на материални и нематериални активи в земеделския сектор по Националния план за възстановяване и устойчивост

За обсъждане е публикуван проект за закупуване на материални и нематериални активи в земеделския сектор по Националния план за възстановяване и устойчивост

By on 21.04.2023 0 271 Views

На официалната страница на Министерство на земеделието в раздел „ОСП 2023-2027 г.“, секция „Национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост“ е публикуван за обществено обсъждане проект на Процедура № BG-RRP-6.004 „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“. Процедурата е в изпълнение на Инвестиция 1: Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, направление „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ към компонент „Устойчиво селско стопанство“ на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).
Основна цел на Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство е предоставяне на своевременна целева подкрепа на българските земеделски производители, под формата на безвъзмездни средства, за бързо възстановяване от последиците от COVID-19 пандемията, преодоляване на проблемите, които възпрепятстват конкурентоспособността и устойчивостта на аграрния сектор и ускоряване на неговата адаптация към климатичните промени, екологизацията на производството, цифровата трансформация, подобряване на генетичните ресурси, пише в мотивите към предложения проект.
Фондът предвижда предоставяне на подкрепа на земеделските стопани за реализация на целеви инвестиции, за закупуване на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, въвеждащи иновативни производствени и цифрови технологии, технологии за производство и организация в селското стопанство, за автоматизиране на работните процеси.
Допустимите разходи, по инвестиците са описани в т. 14.1. от процедурата, вкл. трактори, комбайни за прибиране на реколтата, товарачи, култиватори и брани.
Винените лозя са включени в Приложение № 9 „Списък с култури и животни, попадащи в чувствителните сектори“, което дава допълнителен приоритет на гроздопроизводителите при оценка на предложения за изпълнение на инвестиции.
Писмени предложения и коментари по публикуваните документи могат да се изпращат в срок до 05.05.2023 година чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020) или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.
Линк към проекта: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost