• Home
  • Новини
  • Сергей Лавров ще обсъжда в Ню Йорк (ООН) дали транзитният коридор за украинско зърно през Босфора ще спре след 18 май

Сергей Лавров ще обсъжда в Ню Йорк (ООН) дали транзитният коридор за украинско зърно през Босфора ще спре след 18 май

By on 24.04.2023 0 189 Views

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където на 24 и 25 април ще участва в заседанията на Съвета за сигурност на ООН. Това съобщи в понеделник ТАСС, цитирайки официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
Очаква се министър С. Лавров да се срещне с Антониу Гутериш, генералния секретар на ООН, с когото да обсъди съдбата на транспортния коридор за износ на украинско зърно през Черно море (Босфор), договорен миналата година с подкрепата на международната организация и със съдействието на турската държава, съобщават световните агенции
Около 28 милиона метрични тона украинско зърно са били изнесени в рамките на Черноморската инициатива за зърно от миналия юли (2022 г.) досега, предимно в страни, изправени пред тежестта на световната спираловидна хранителна криза, пише онлайн изданието POLITICO. В коментарана авторите се казва, че Русия заплашва да се оттегли от пакта, сключен с посредничеството на ООН и Турция, освен ако нейните искания, свързани с международните санкци, не бъдат изпълнени. Кремъл на практика заплашва с връщане към пълномащабната морска блокада, която спря износа на зърно от Украйна в месеците след нейната пълномащабна инвазия през февруари миналата година.
Засилвайки натиска, в писмо от Русия до Съвместния координационен комитет на Черноморската инициатива за зърно, видяно от POLITICO, се предупреждава, че регистрациите на кораби ще продължат само до 18 май, т. г. Изглежда и като завоалирана заплаха, че руската армия може да започне да атакува търговски кораби в Черно море след тази дата, като вече не е обвързана от правилата за безопасно преминаване на споразумението. „Това ще направи възможно избягването на търговски загуби и предотвратяването на възможни рискове за безопасността“, гласи писмото от сряда, се посочва в публикацията.
Реторичната ескалация идва, когато сухопътните експортни коридори на Киев са застрашени от забрани за внос, наложени от източноевропейските страни: Полша,Унгрария,Словакия, България, припомня изданието, като в допълнение се казва, че в същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред тежка битка за преизбиране следващия месец.
(ПЗ)