• Home
  • Новини
  • България може да подпомогне зърнопроизводителите с още 20 млн. евро национални средства, освен отпуснатите 9,77 млн. евро от ЕС по втория транш

България може да подпомогне зърнопроизводителите с още 20 млн. евро национални средства, освен отпуснатите 9,77 млн. евро от ЕС по втория транш

By on 04.05.2023 0 165 Views

Европейската комисията предлага да бъдат отпуснати 9,77 милиона евро за България, 15,93 евро за Унгария, 39,33 милиона евро за Полша, 29,73 евро за Румъния и 5,24 евро за Словакия или общо 100 млн. евро, след споразумението, постигнато петте държави-членки, за да компенсират частично проблемите, свързани с логистичните затруднения, произтичащи от вноса на определени селскостопански хранителни продукти от Украйна. Успоредно с това тези държави могат да допълнят подкрепата от ЕС до 200% с национални средства, което би възлизало на обща финансова помощ от 300 милиона евро за засегнатите фермери, се казва в съобщение на комисията, публикувано на официалния сайт на Съюза (на 3-ти май, 2023 г.). Това, на практика означава, че засегнатите български зърнопроизводители могат да получат още 20 мл. евро държавна помощ (национално доплащане), към гласуваните вече от ЕК – 10, млн. евро по втория транш. По първия транш, през март. т. г. комисията предложи компенсация от 16 млн. евро за българските фермери.
В допълнение се казва още в съобщението, че всички държави-членки предстои да гласуват по това предложението на следващото заседание на Европейската комисия. Ако мярката бъде одобрена от държавите-членки, Комисията ще я приеме. След това решението ще бъде публикувано в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила в деня след публикуването му, така че петте засегнати държави-членки да могат да го приложат незабавно.
Плащанията трябва да бъдат извършени до 30 септември 2023 г. България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ще трябва да уведомят Комисията относно подробностите за прилагането на мярката, по-специално критериите, използвани за изчисляване на помощта, очакваното въздействие на мярката, нейната оценка и действията, предприети за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.
В съобщението се припомня, че успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия са се ангажираха да премахнат едностранните си мерки за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе и всякакви други продукти, идващи от Украйна.
Снимка: свободни интернет източници
(ПЗ)