• Home
  • Новини
  • България и Украйна ще подпишат съвместна декларация за взаимодействие при възникване на пазарни смущения при търговията със слънчогледово олио

България и Украйна ще подпишат съвместна декларация за взаимодействие при възникване на пазарни смущения при търговията със слънчогледово олио

By on 05.05.2023 0 145 Views

Българското и украинското министерство на земеделието започват действия за изготвянето на съвместна декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените, при двустранната търговия със слънчогледово олио, съобщи пресцентърът на земеделското министерство. Това е станало ясно по време на работна среща между министъра на земеделието Явор Гечев и неговия украински колега Микола Солски. Тя се епровела днес в София, като основен акцент в разговорите са актуалната ситуация на зърнения пазар и търговията със слънчогледово олио, уточняват от МЗм.

Очаква се декларацията да бъде факт съвсем скоро, а чрез нея ще бъде заявена готовността на двете страни за съвместни действия с цел превенция на бъдещи пазарни аномалии.

Аграрните министри са коментирали и извънредната защитна мярка на Европейската комисия, която засяга четири селскостопански продукта с произход от Украйна. В тази връзка Явор Гечев е информирал за решението на Министерския съвет да отмени националната забрана за внос на някои произведени в Украйна земеделски продукти и е заявил, че българската страна наблюдава внимателно пазара както по отношение на слънчогледовото олио, така и на други селскостопански продукти.

„България и Украйна могат да работят заедно по намирането на трайни решения за ускорен транзит на селскостопански стоки в посока трети страни и да ги предложат на Европейската комисия“, заявява министър Гечев. Той е уверил, че в момента усилията са насочени към разработването на логистични системи, чрез които коридорите на солидарността ще заработят и ще изпълняват функцията, заради която са създадени.

„Надявам се този добър диалог да продължи и двете страни да решават заедно възникналите въпроси занапред“, е заявил от своя страна министър Микола Солски.

„Заедно можем да се изправим срещу предизвикателствата, породени от настоящата ситуация, и така да се справим с тях по-бързо и ефективно“, е посочил българският земеделски министър.

(ПЗ)