• Home
  • Новини
  • До 10-и май се очаква системата СЕУ да започне работа и фермерите да могат да очертават, съобщава Явор Гечев

До 10-и май се очаква системата СЕУ да започне работа и фермерите да могат да очертават, съобщава Явор Гечев

By on 07.05.2023 0 158 Views

До 10-и май се очаква системата СЕУ да започне работа и фермерите да могат да очертават“, е съобщил служебният министър на земеделието Явор Гечев, цитиран от пресслужбата на МЗМ. Министърът е присъствал на традиционния Събор на овцевъдите, провеждан край Петропавловския манастир, в близост до с. Арбанаси.
Министерството на земеделието и браншовите организации ще реализираме кампания „Уважение за българските фермери“. Това е казал още министърът.
Пред медии министър Гечев е коментирал, че се работи по промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, с което ще се въведат т.нар. агрофотоволтаици. Той е уточнил, че с това се цели запазване на пасищата и предоставяне на възможност за поставяне на фотоволтаици, като водещ приоритет ще е запазването на земеделския статут на земята. Предвижда се ако има фотоволтаици те да са на 50% от площта на земята и на височина от 3 метра.
Относно проведената вчера среща с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Явор Гечев е заявил, че ще се работи по обща декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения. „Постигнахме договорка, заедно да бъдат създадени различни варианти, които да усъвършенстват т.нар. коридори, извеждайки ги и от ЕС, и от България“, обяснява министърът. По думите му има идея и за създаване на гаранционни фондове, които да бъдат като инструмент за търговията на зърнени култури с трети страни. „Ограниченията за вноса не са достатъчни, необходими са механизми, които да регулират пазарната ситуация“, подчерта министърът.
За предложението на ЕК по втория пакет от помощи за земеделците и за предназначените за България около 10 млн. евро той е посочил, че вече страната ни е изразила позиция, че те са недостатъчни. Той е уточнил още, че се очаква до 5-и юни информация за включването на меда и сухото мляко в списъка на забранени стоки за внос. При сухото мляко се отчитат завишени количества на внос и ръстът продължава, а изкупната цена на суровото млякото се е понижила с 30% за два месеца, посочва Я. Гечев.
(ПЗ)
На снимката: Концерт на ансамбъл „101 каба гайди“ на Събора на овцевъдите, 06, 05, 2023 г. (МЗм)