Внимание! Контролът на ливадната пеперуда е ефективен, ако навреме се установи появата й

By on 09.05.2023 0 255 Views

Ливадната пеперуда (Loxostege sticticalis L.) е разпространена повсеместно в България. През 2023 година неприятелят се появи в каламитет в Северна България-Добричко по слънчогледа и нанесе сериозни поражения и загуби от продукцията. Поява беше отчетена и в райони на Източна и Централна България. Семинари на тема „Ливадна пеперуда – прогноза, сигнализация и борба“, бяха организирани от БАБХ и Националната служба за съвети в земеделието през март, т. г., за да бъде обърнато внимание на земеделците – внимателно да обследват посевите си, защото се очаква евентуално нападение от вредителя и тази година.
Ливадната пеперуда е полифаг, т.е. многояден вид. Напада голям брой културни и диви растения от 35 семейства. От културните растения най-често и силно напада слънчогледа, царевицата, едногодишни и многогодишни бобови култури (люцерна), цвекло, коноп, зеленчукови растения (тиквови), лавандула и различни ливадни треви (лобода, щир, равнец). По-рядко напада овощни, житни, картофи, домати, тютюн. Ако навреме се констатира появата на неприятеля, тогава може бързо да се действа срещу него. Трябва да се отбележи, че ливадната пеперуда в дълги периоди от време има ниска численост, но в някои години се наблюдава каламитетна проява.
Възрастното насекомо е пеперуда, със средна големина, със сиво-кафяви или жълто-кафяви предни криле, а задните са сиви. Неприятелят снася яйцата си поединично или на малки групи. Гъсеницата е сиво зелена до тъмно сива, по гърба и отстрани преминават по-тъмни линии, между които има жълти ивици. По тялото има тъмни брадавички, от които излизат тънки космици.
Дължината на гъсеницата е около 35 мм.
Ливадната пеперуда развива 3 поколения годишно и зимува като възрастна гъсеница в продълговато копринено пашкулче в почвата. Гъсениците до започване на какавидирането понасят ниски температури до минус 30°С. Но напролет, щом започне какавидирането, те са много чувствителни към ниските температури. Пеперудите от първо поколение летят през втората половина на април, а масовият им летеж е през май при температура не по-ниска от 17°С. Оптималната температура за развитие на пеперудите е 20-25°С. Пеперудите снасят яйцата си обикновено след залез слънце и през нощта при въздушна температура не по-ниска от 18°С от 40 до 600 броя по долната страна на листата.
Контрол
За борба с ливадната пеперуда се съчетават агротехнически и химически мерки. От агротехническите мерки важно е значението на агротехниката: по-ранна сеитба на едногодишните пролетни растения, редовни обработки на окопните, оптимално торене, поливане, унищожаване на плевелната растителност, окосяване на плевелите в целинни места след масово снасяне на яйцата, навременно прибиране на реколтата.
При масова поява на неприятеля се провежда химическа борба съгласно икономическия праг на вредност (ПИВ). Пръскане на нападнатите растения се провежда при численост над прага на вредност, като трябва да се знае, че гъсениците се хранят много интензивно и нападнатите растения могат да бъдат обезлистени за няколко дни. При масово намножаване трябва да се прилагат химически средства с бърз инициален ефект, каквито са синтетичните пиретроиди.
ПИВ за слънчогледа 8-10 гъсеници/ кв. м от поникване до 5-и-6-и лист и 15-20 гъсеници/ кв. м преди цъфтежа; ПИВ за царевица е от 5-6 до 10 гъсеници/ кв. м в началните фенофази – от поникване до 5-и-6-и лист; ПИВ за люцерна е 5-8 гъсеници/ кв. м при младия подраст; ПИВ за захарно цвекло е 4-6 гъсеници/кв. м или 10% повредена листна маса от поникване до очертаване на редовете, а след това 10 гъсеници/ кв. м или 25% повредена листна маса; ПИВ за тютюн е 4-6 гъсеници/ кв. м след разсаждане.
Срещу ливадната пеперуда са регистрирани инсектицидите: Суми алфа 5 ЕК Сумицидин 5 ЕК/Оазис 5 ЕК – 25 мл/ дка с/у гъсеници (||- ||| възраст); 30 мл/ дка с/у гъсеници IV-V възраст; Плинто ЕК – 40-60 мл/ дка.
Ефективен биологичен контрол може да се изведе и с видове от род Trichogramma, които са паразитоиди по яйца на пеперуди – нощенки, листозавивачки, педомерки, бели пеперуди, огневки, царевичен стъблен пробивач, в т. ч. и ливадна пеперуда.
Ани Тодорова
На снимката: Гъсеница на ливадна пеперуда ( Източник – http://www.lepinet.fr)
Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 5/май 2023 г. на сп. „Практично земеделие“, където може да намерите повече информация за ливадната пеперуда. Изданието е на вестникарския пазар от 6 май, т. г., в цялата страна.