• Home
  • Новини
  • Допълнителният прием по държавната помощ заради войната в Украйна е отворен от 15 до 19 май

Допълнителният прием по държавната помощ заради войната в Украйна е отворен от 15 до 19 май

By on 12.05.2023 0 200 Views

В периода 15-19 май 2023 г. ще бъде отворен допълнителен прием на заявления по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна”, съобщиха от земеделското министерство.
След изтичане на срока за подаване на заявления по помощта по първия прием (от 3-ти до 13 април, т.г.), в Министерство на земеделието (МЗм) и Държавен фонд „Земеделие“ са получени множество сигнали от земеделските стопани, които са пропуснали да подадат своите документи в срок, се посочва в съобщението В тази връзка УС на ДФЗ е сметнал за целесъобразно да бъде открит допълнителен период за прием на заявления по схемата, който да позволи на земеделските стопани, които са пропуснали да подадат заявления в първоначалния срок да го направят в новия. Изменените указания за прилагане на помощта са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.
От МЗм приканват земеделските стопани, които не са кандидатствали по време на първоначалния прием по помощта, да подадат заявления при новооткриващия се, независимо дали са достигнали тавана на помощта до 250 000 евро (488 975,50 лв.), тъй като земеделското министерство е предприело стъпки пред службите на ЕК за увеличаване на тавана по държавната помощ. Това ще даде възможност и на земеделските производители, които са достигнали тавана на подпомагане още през 2022 г. да бъдат компенсирани адекватно за увеличените разходи за обработване на земеделските земи и отглеждането на животни, поясняват от институцията.
(ПЗ)
Снимка: pixabay