• Home
  • Новини
  • Възможно е зърнената сделка за използване на черноморския коридор да бъде удължена с 60 дни

Възможно е зърнената сделка за използване на черноморския коридор да бъде удължена с 60 дни

By on 12.05.2023 0 180 Views

ИСТАНБУЛ, 12 май. /ТАСС/. Сделката за зърно, която изтича на 18 май, ще бъде удължена с 60 дни, съответното решение може да бъде обявено първо от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това е съобщил за ТАСС в петък източник, запознат с преговорния процес по сделката за зърно, се казва в съобщение на руската държвна информационна агенция, публикувано, днес, на официалния й сайт.

„Сделката, мисля, ще бъде удължена за 60 дни, но Русия може да се съгласи на това за последен път. Решението за удължаване „традиционно“ може да бъде обявено от турския президент Тайип Ердоган след телефонен разговор с руския му колега [Владимир Путин]“, е казал източникът на ТАСС. като не е изключено това да се случи „днес или утре“.

В същото време източникът нарича възможността за удължаване на сделката „жест от Русия“ с надеждата, че нейните изисквания, залегнали в Истанбулския меморандум от 22 юли миналата година, ще бъдат взети предвид, пише още в информацията.

В допълнение ТАСС напомня, че заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин, след преговорите, проведени на 10-11 май в Истанбул между делегациите на Русия, Турция, Украйна и ООН, в интервю за журналисти е заявил, че руската част от споразуменията ще бъде прекратена, ако Москва не получи гаранции, че исканията им ще бъдат изпълнени до 18 май. Те засягат износа на селскостопански продукти и торове, повторното свързване на Руската земеделска банка към системата SWIFT и редица други въпроси, които Русия иска в замяна на съгласието си за реализилането на зърнената сделка прес Босфора.

(ПЗ)