• Home
  • Новини
  • Индия проявява силен интерес към вноса на растителни масла и бобови култури

Индия проявява силен интерес към вноса на растителни масла и бобови култури

By on 28.05.2023 0 191 Views

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев и Н. Пр. г-н Санджай Рана, извънреден и пълномощен посланик на Република Индия в България, са обсъдили възможностите за двустранно сътрудничеството в областта на земеделието и аграрната наука. Стокообменът на земеделска продукция между двете страни е била друга тема на срещата, която се е провера в Министерството на земеделието, информераха от пресслужбата на ведомството.

Дипломатът е посочил доброто партньорство между представителите на аграрната наука в Индия с Института за зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив като е заявил, че индийската страна би искала да се увеличат двустранните научни проекти.

Георги Събев е информирал посланик Санджай Рана за дейността на Селскостопанска академия, която реализира научни изследвания, приложна дейност и иновации в областта на земеделието и храните. Санджай Рана е проявил интерес и към българското розопроизводство и районите, в които се отглежда тютюн.

Посланикът е заявил, че страната му проявява силен интерес към вноса на растителни масла и бобови култури, които се консумират много широко в Индия. Той е допълнил, че Индия възнамерява да ускори взаимодействието със страните от Европейския съюз, включително в областта на високите технологии.

„Има много потенциал за търговия между България и Индия, който не е използван, като не трябва да пропускаме възможностите за засилване на стокообмена“, е казал в заключение заместник-министър Георги Събев.

(ПЗ)