• Home
  • Технологии
  • Рапичните хибриди БЕАТРИКС CL и МАТРИКС CL на RAPOOL гарантират рентабилност и при трудни условия

Рапичните хибриди БЕАТРИКС CL и МАТРИКС CL на RAPOOL гарантират рентабилност и при трудни условия

By on 03.07.2023 0 227 Views

В обновеното портфолиото на RAPOOL, което представяме на българския пазар, присъстват и два рапични хибрида от Clearfeeld технологията, която вече е една от основните и най-разпространени в нашата страна, каза Таня Петкова, Управител на РАПУЛ БЪЛГАРИЯ (на заглавната снимка), по време на открития полски ден на фирмата, проведен на демополето в землището на с. Комощица, обл. Монтана, с домакин СК Единство (01. 06. 2023 г.).
Това са БЕАТРИКС CL и МАТРИКС CL, които присъстват от две години в търговското ни портфолио, обясни г-жа Петкова и коментира агрономическите и пазарните им качества:
Те са хибриди рапица, които би трябвало да присъстват във всяко едно стопанство, ако наистина производителите целят рентабилно производство в тези изключително трудни времена.
Защо БЕАТРИКС CL и МАТРИКС CL?

Отговорът е един и той включва няколко характеристики, а именно:
-Изключително мощен старт на двата хибрида. Те понасят доста късна сеитба, поради това че имат бърз старт наесен, развиват се изключително бързо и са с достатъчно бърз рестарт напролет. Това позволява достатъчно дълга вегетация, което осигурява един доста дълъг период за наливане на зърното, а това е в основата на високия и добър добив.

-Притежават изключително здрав санитарен профил. Устойчиви са жълта вироза, което веднага ги класифицира като изключително сухоустойчиви.
-Студоустойчивостта им също е висока – това е приоритетна характеристика на генетиката на RAPOOL. Хибридите се тестват при изключително сурови условия. (В Германия, всъщност е важна студоустойчивостта на рапицата, а не сухоустойчивостта й). За България сухоустойчивостта е много важен критерий, а именно за такива условия са селектирани хибридите в нашето портфолио за българския пазар.

-Тук, като важна характеристика трябва да се подчертае и допълнителният им ген за устойчивост на фома (Rlm7), така че да се гарантира отглеждането на здрави растения, със зелени листа през максимално дълъг период от време, което да удължи фотосинтезата.

-Притежават също устойчивост на вертицилиум и изключително висока толерантност на склеротиния и при двата хибрида.

-Разликата между двата хибрида е, че ако БЕАТРИКС CL е селектиран за отглеждани при традиционни технологии, то МАТРИКС CL е много подходящ за отглеждане при безорни технологии (минимални обработки). И причината е в изключително голямата пробивност на корена на МАТРИКС CL, което му позволява да навлезе в дълбочина на почвата и да извлича максимално необходимите му хранителни вещества и наличната в почвата вода.

-Изключително важна характеристика и на два хибрида е и високата усвояемост на азота. Това качество между впрочем е и качество и на другите хибриди от портфолиото на RAPOOL. На практика, това означава, че растенията приемат азота, тогава, когато им е необходим в такова количество, от което имат нужда, за да се развиват и защитят пълният си добивен потенциал.
-И не на последно място – генетичната устойчивост на синя китка, която в някои региони на страната компрометира напълно рапичното производство.
RAPOOL – силни решения за трудни времена.

(ПЗ)

Б. р. – Статията е авторска и е част информационен материал относно новите хибриди рапица от RAPOOL, които Рапул България предлага на българския пазар за Кампания 2023. Материалът може да прочетете в бр. 7/юли 2023 г-.- на сп. „Практично земеделие“, който излиза от печат на 07.06.2023 г.