• Home
  • Новини
  • Сега в МЗХ има около 3000 заявления, като голяма част от тях са в застой повече от две години, твърди зам.-мининстър Георги Тошев

Сега в МЗХ има около 3000 заявления, като голяма част от тях са в застой повече от две години, твърди зам.-мининстър Георги Тошев

By on 12.07.2023 0 278 Views

Предстои да проведем Консултативен съвет по поземлените отношения, където ситуацията е критична. Това е съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с директорите на Областните дирекции „Земеделие“, в МЗХ, цитиран от пресслужбата на ведомството. „Поземлените отношения трябва да бъдат коректно регулирани, така че да не се използват за вземане на субсидии без да има произведена продукция“, изразил категорично мнение министър Вътев. Според него основната цел е всеки един похарчен лев да доведе до произведен продукт на трапезата. Министър Вътев се е обърнал към директорите, като е подчертал, че новото ръководство на МЗХ работи да се ускорят всички административни процедури, за да могат земеделските производители да произвеждат, а не да изпитват затруднение при обработката на документите им. В срещата е участвал и ресорният заместник-министър на земеделието и храните Георги Тошев. Той е коментрила, че е добре запознат с това, че тази година при кампанията за директните плащания има по-сложни процедури, съобразно европейските изисквания. „Затова ще се постараем в Областните дирекции „Земеделие“ и общинските специализирани служби в страната да бъде увеличен административният щат, за да се осигури адекватно и навременно обслужване на земеделските производители“, пояснил той.
По думите му, в МЗХ ще бъде създаден календар на дейностите, който ще има за цел да се постигне по-голяма оперативност и предвидимост в работата на ресорните дирекции.
Заместник-министърът е разяснил още, че промените, които ще настъпят в поземлените отношения са с оглед облекчаване на заявителите, а не заобикалянето по пътищата на администрацията. „В момента в МЗХ има близо около 3000 заявления, като голяма част от тях са в застой повече от две години. Тази практика ще бъде прекратена, подготвени са заповеди за новите Комисии, които ще влязат в сила още от следващата седмица и административният процес ще бъде не само задвижен, но и ускорен“, е казал още заместник-министърът.
(ПЗ)