• Home
  • Новини
  • Русия прекрати зърнената сделка, цената на пшеницата скача с 3,5%

Русия прекрати зърнената сделка, цената на пшеницата скача с 3,5%

By on 17.07.2023 0 152 Views

В понеделник (17. 07.2023) Русия заяви, че е спряла хуманитарния коридор за доставка на ключови украински зърнени култури до световните пазари часове преди изтичането на споразумението, съобщи www.cnbc.com (американски телевизионен канал за бизнес новини). Медията припомня, че подписана за първи път през юли 2022 г., Черноморската зърнена инициатива с посредничеството на ООН беше многократно удължавана за кратки периоди, на фона на нарастващото недоволство от страна на Русия относно възприеманите санкции, които ограничават пълната реализация на собствения й износ на зърно и торове. Руският държавен глава Владимир Путин повтори тези оплаквания по време на разговор през уикенда с южноафриканския президент Сирил Рамафоса, като каза (според преведен в Google доклад от Кремъл), че ключовата цел за доставка на зърно на нуждаещи се страни, включително тези в Африка, не бяха постигнати в рамките на Черноморската инициатива за зърно, уточнява CNBC.
Черноморската зърнена инициатива беше създадена, за да намали глобалната продоволствена криза, след като Москва започна пълномащабно нахлуване в друг ключов износител на зърно – съседна Украйна. Тя трябваше да изтече в понеделник, в полунощ, истанбулско време.
„Черноморските споразумения днес престанаха да важат. Както каза президентът на Руската федерация по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление, частта, която се отнася до Русия в това черноморско споразумение, все още не е изпълнена. Следователно действието му е прекратено“, казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС в понеделник. Москва официално уведоми Анкара, Киев и секретариата на ООН, че се противопоставя на удължаването на инициативата, информира ТАСС, цитирайки говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
„Само ако бъдат получени конкретни резултати, а не обещания и гаранции, Русия ще бъде готова да обмисли възобновяване на „сделката“, казват от руското министерство на външните работи в изявление ,в понеделник, във Facebook.
Песков казва, че възражението на Москва срещу удължаването на сделката за зърно е било съобщено още преди експлозията на Кримския мост, която, според съобщенията, е убила двама и е спряла движението, а подкрепяните от Русия коментатори нарекоха това „терористична атака“ и обвиниха Украйна.
Европейският съюз осъди оттеглянето на Кремъл от споразумението, пише в същата публикация www.cnbc.com. „Категорично осъждам циничния ход на Русия да прекрати Черноморската инициатива за зърно, въпреки усилията на ООН и Турция“, каза президентът на Европейската комисия Урсула ван дер Лайен в Twitter в понеделник. „ЕС работи за осигуряване на продоволствена сигурност за уязвимите хора по света.“
Цените на пшеницата скочиха с 3,5%, след като новината излезе, твърди CNBC.
„Сега Украйна ще бъде принудена да изнася по-голямата част от своите зърнени и маслодайни семена през своите сухопътни граници и дунавски пристанища. Това значително ще увеличи транспортните разходи и ще натрупа допълнителен натиск върху печалбите на украинските фермери. Последователният ефект от това е, че може да ги накара да засяват по-малко през следващия сезон, поставяйки допълнителен натиск върху доставките занапред“, казва ръководителят на Agri Commodities Markets на Rabobank Карлос Мера в коментари по имейл за www.cnbc.com.
(пз)