• Home
  • Новини
  • Фючърсите на пшеницата в САЩ скочиха с над 8% до над $7,2 за бушел в сряда

Фючърсите на пшеницата в САЩ скочиха с над 8% до над $7,2 за бушел в сряда

By on 20.07.2023 0 202 Views

Фючърсите на пшеницата в САЩ скочиха с над 8% до над $7,2 за бушел в сряда, тъй като подновените геополитически опасения разшириха перспективата за барикада на украинския износ на зърно, съобщава www.tradingeconomics.com.

Руските сили атакуваха критична инфраструктура в украинското пристанище Одеса, вчера, унищожавайки ключови машини и 60 000 тона зърно, малко след като обявиха, че всеки плавателен съд, който се приближава до украинските пристанища, ще се счита за превозвач на военен товар и ще бъде атакуван, се казва още в съобщението. Развитието на процеса премахва надеждите, че Русия в крайна сметка може да възобнови сделката, позвобяваща износа на зърно по море от Украйна след спирането й тази седмица, отбелязвайки края на дългогодишната схема, която свързваше доставките на пшеница от един от най-големите производители в света точно преди тазгодишната реколта.
Фючърсите на пшеница са достъпни за търговия в Чикагската търговска борса (CBOT), Euronext, Търговската борда на Канзас Сити (KCBT) и зърнената борса в Минеаполис (MGEX). Стандартната договорна единица е 5000 бушела. Най-големите производители на пшеница са Китай, Индия, Русия, САЩ, Франция, Австралия и Канада. Русия е най-големият износител на пшеница, следвана от САЩ, Канада, Франция, Украйна, Австралия и Аржентина. Украйна и Русия представляваха близо 30% от глобалния износ на пшеница преди руската инвазия в Украйна.

Снимка, източник: Getty Images; Украински складове за зърно.

(ПЗ)