• Home
  • Новини
  • Предстои въвеждане на електронно позволително за събирачите на горски трюфели

Предстои въвеждане на електронно позволително за събирачите на горски трюфели

By on 23.07.2023 0 210 Views

Ще бъдат реализирани краткосрочни мерки за подобряване на контрола по добива и продажбата на трюфели, както и ще бъдат разписани точни и ясни правила, свързани с регламентирането на дейностите по опазване на горските находища на трюфели. Около това становище се обединиха ръководството и експерти от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и МЗХ с представители на неправителствените организации на събирачите на трюфели по време на проведената в края на миналата седмица по инициатива от ИАГ среща, съобщиха от горското ведемство.
В дискусията са участвали представители на Национален съюз на българските ловци на трюфели и Национална федерация на ловците на трюфели в България, които са изразили становища за регулиране на процесите по цялата верига от добива на трюфелите до тяхната реализация.
„За ограничаването на бракониерските прояви предстои въвеждане на електронно позволително за ползване на недървесни продукти, както и прилагане на ефективен контрол чрез засилени съвместни действия, с участие на различните заинтересовани страни“, е казал инж. Стоян Тошев. изпълнителен директор на ИАГ.
Участниците в срещата са били единодушни, че е необходимо да бъде засилен контрола и да бъдат регламентирани правила по отношение на събирането на трюфели, с цел опазване на находища на този природен ресурс.
(ПЗ)