• Home
  • Новини
  • Утре, 24-ти август, министър Вътев ще се срещне с производители и преработватели на слънчоглед

Утре, 24-ти август, министър Вътев ще се срещне с производители и преработватели на слънчоглед

By on 23.08.2023 0 193 Views

Утре, 24.08.2023 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще проведе среща с производители и преработватели на слънчоглед в Министерство на земеделието и храните, съобщи пресцентърът на ведомството.
Срещата е насрочена след като вчера (22 август) преработвателите на слънчоглед чрез Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, изпратиха специално писмо до медиите, в което твърдят, че Министерството на земеделието и храните им отказва диалог относно последиците от въведената забрана за внос на слънчоглед от Украйна. В писмото си те заявяват, че е предприятията им са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени, което ще рефлектира върху един цял сектор, националната икономика и социалната политика. Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, пояснява че българските земеделски производители отказват да продават слънчоглед на цени, които се определят от международния пазар в момента. Същевременно не може да се внася и суровина на пазарни цени от Украйна, като единствена възможност на този етап.
По-късно, през вчерашния ден, Националната асоциация на зърнопроизводителите разпространи изявление на Илия Проданов, председател на УС на НАЗ, че исканото прекратяване на забраната за внос на четирите земеделски стоки, в т. ч. слънчоглед от Украйна е неприемлив вариант за българските производители. Според Проданов, в момента производителите дори не продават на добра цена.
(ПЗ)