• Home
  • Новини
  • България настоява пред ЕС – забраната за внос от Украйна да остане единствено на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до Нова година

България настоява пред ЕС – забраната за внос от Украйна да остане единствено на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до Нова година

By on 24.08.2023 0 229 Views

Производителите и преработвателите на слънчоглед не са се разбрали и не са взели конкретни решения относно възникналото напрежение между тях, свързано със забраната за вносът му от Украйна, въпреки няколкочасовата среща, която проведоха днес в земеделското министерство, в присъствието на министър Кирил Вътев. Това стана ясно от изявлението на земеделския министър пред журналисти, поканени на специален брифинг след срещата, но той казва, че очаква диалогът да продължи. Ще видим какво ще стане след 15 септември и дали ЕС ще удължи забраната за внос на определени стоки от Украйна, сред които и слънчоглед или ще я вдигне, посочи още министър Вътев.

България е поискала то ЕС да удължи забраната за внос от Украйна на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до нова година, съобщи Кирил Вътев, коментирайки очакваното решения на Съюза след изтичане срока на досегашната забрана – 15 септември, т. г. Според него, проблемът с пазарите за българската пшеница и преодолян, така че страната ни е съгласна ембаргото за нея да отпадне.

Няма никакви основания за недостиг на слънчогледово масло за вътрешен пазар и покачване цената на олиото. Това е станало ясно още по време на среща, съобщи в допълнение пресслужбата на министерството.

Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти поясни, че са удовлетворени от срещата, но ще продължат да настояват да отпадне забраната за внос на слънчоглед от Украйна в страната ни след 15 септември. Според преработвателите – това е непазарен механизъм, който затруднява изкупуването на слънчоглед от българските производители. Той се надява в следващите срещи, когато бъде прибрана реколтата от тази година – да намерят приемливо решение в диалог със земеделците. Каза още, че не може да се очаква поскъпване на цената на олиото за потребителите и по този въпрос не би следвало да се спекулира, защото прогнозите са за добра реколта.

Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите изрази одобрение за инициативата на министерството за срещата, която е дала възможност за диалог между производители и преработватели на слънчоглед. И каза, че ще продължат да работят съвместно, въпреки че настоящият период е труден, поради проблемите предизвикани от войната в Украйна. И подчерта, че това пречи на всички сектори, не само на земеделието и преработвателния бранш. Това, което стана ясно на днешната среща е, че олио има и слънчоглед има, при това българска продукция с добро качество, потвърди Р. Христов и съобщи, че отново ще се срещнат в средата на септември т. г., след като бъде прибрана новата реколта от слънчоглед, за анализ на ситуацията. Според него, сътресение няма и няма да има в близко бъдеще в този сегмент, защото реколтата е гарантирана. Той призова преработвателите да работят за намирането на нови пазари за износ на олио, което ще позволи ритмично изкупване на българския слънчоглед на пазарни цени. Р. Христов уточни, че към момента – при производителите като преходен остатък има 600 хил. тона, а прогнозата от новата реколта е  да се прибере 2 млн. тона слънчоглед. Той отхвърли твърденията, че  сега производителите не продават слънчоглед в очакване на по-високи цени и каза, че понастоящем са ангажирани с прибиране на реколтата и ще продават след като приключат с тази важна задача.

Яна Брезовска