• Home
  • Новини
  • България е договорила НУЛА европейска помощ за инфраструктурни проекти, за разлика от държавите в ЕС, засегнати от трафика на украински земеделски стоки

България е договорила НУЛА европейска помощ за инфраструктурни проекти, за разлика от държавите в ЕС, засегнати от трафика на украински земеделски стоки

By on 25.08.2023 0 148 Views

Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти, вчера (24.08.2023 г.), след проведената среща с негово съдействие за туширане на възникналото напрежение между производителите и преработвателите на слънчоглед. Коментирайки проблемите в България и останалите 4 държави от ЕС – пряко засегнати от безмитния внос на земеделски стоки и които договориха забраната му до 15 септември, т. г., министърът информира, че предишното българско правителство е пропуснало възможностите да договори европейска помощ за подобряване на нашата инфраструктурата, за да поеме засиления трафик от Украйна, участвайки в т. нар. коридори на солидарност.
Единствената разлика е, че тъй като ние се включихме преди два месеца в разговорите (б. а. – има предвид встъпване на длъжност на новото българско правителство), всички останали държави от ЕС – Полша, Унгария, Румъния и Словакия, които пряко са засегнати от безмитни внос на земеделски стоки от Украйна и настояват за забраната му в една или друга степен, са си извоювали огромни суми европейска помощ за инфраструктурни проекти, каза Кирил Вътев. Защото те понасят в момента огромен интензивен трафик, какъвто върви и през България, обясни министърът и даде за пример Полша, която си е извоювала 1 милиард евро, а в България сме на нула. Защото не сме участвали активно и едва сега се включваме в този разговор, за да поискаме някакво съдействие от Европейската комисия за нашата инфраструктура, коментира още той.
В допълнение поясни, че огромното всичкото количество земеделски стоки, които ще излязат от Украйна към България, ние физически не можем нито да ги преработим у нас, нито да ги изнесем през нашите пристанища. Затова се търсят жп коридори, като и нашата инфраструктура също ще се нуждае от сериозна подкрепа. И ние тепърва се включваме в този разговор, за да настояваме за европейско финансиране, каза Кирил Вътев.
(ПЗ)