• Home
  • Новини
  • Преработвателите на слънчоглед отново настояват да отпадне забраната за внос на слънчоглед от Украйна още на 15-ти септември, т. г.

Преработвателите на слънчоглед отново настояват да отпадне забраната за внос на слънчоглед от Украйна още на 15-ти септември, т. г.

By on 30.08.2023 0 172 Views

Преработвателите на слънчоглед отново настояха да отпадне забраната за внос на слънчоглед от Украйна още на 15-ти септември, т. г., която беше наложена от Европейската комисия, съобразена с искането на 5 държави-членки: Полша, Румъния, България, Словакия, Унгария. Мотивът на забраната беше в знак на подкрепа към производителите на слънчоглед в тези страни, чиято продукция от слънчоглед не се реализира, поради по-евтината суровина от Украйна. Днес, на специална пресконференция, свикана от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, в Пресклуба на БТА – представителите на преработвателите пак повториха позицията си – непроменена от месеци насам. Причината е, че има недостиг на суровина в страната, каза Яни Янев, председател на браншовата организация. Предприятията, които преработват слънчоглед у нас, са с годишен капацитет от около 4 млн. тона. България обаче произвежда 2-2,5 млн. тона от суровината на година и затова фирмите разчитат на внос, който е предимно от Украйна. Заводите за олио и шрот ще трябва да затворят или да намалят производството си, ако вносът на слънчоглед продължи да бъде забранен, предупреди Яни Янев.
От организацията съобщиха, че вече най-голямата мощност за преработка е временно спряла, тъй като няма какво да преработва, и че ако тази ситуация продължи, то това ще се наложи и на други преработватели. От средата на август единият от заводите на „Олива“ – най-големият български производител на растителни масла, е временно спрял.
Юлиан Стефанов, член на Сдружението каза, че има натиск от зърнопроизводителите да се удължи забраната за внос и след 15 септември.

България е предложила на ЕК да се удължи забраната за внос на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до Нова година, посочи миналата седмица земеделският министър Кирил Вътев, който иницира среща между производителите и прерабоватилите в сградата на МЗХ.
Георги Койнов, член на Сдружението, обяви, че не делят слънчогледа на български и на украински. Той допълни, че за производителите е по-изгодно да продадат продукцията на българските преработватели, както и че цената, която те предлагат, е международната, и, всъщност, понякога е малко по-добра – около 800 лв. за тон слънчоглед с доставка на пристанището във Варна.
Откакто е въведена забраната, цената на слънчогледа е паднала с около 150 лв., затова няма как да се очаква, че тя ще подкрепи местните производители на суровината, уверяват от Сдружението.
Ситуацията с невъзможността на производителите за адекватно планиране и подсигуряване на необходимите количества слънчоглед необходим за преработка, поставят под риск ценовата стабилност на вътрешния пазар и българските потребители, е мнението на прерабтвателите, което те изразиха и днес.
(ПЗ)