• Home
  • Новини
  • Денков заявява, че правителството няма да се подаде на опити за шантаж по повод обявения протест на земеделците

Денков заявява, че правителството няма да се подаде на опити за шантаж по повод обявения протест на земеделците

By on 15.09.2023 0 125 Views

15.09.2023

Държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж.

Това е заявил премиерът акад. Николай Денков по повод подготвяните от аграрния сектор национални протести във връзка с освобождаването на вноса на селскостопански продукти от Украйна, цитиран от пресцентърът на Министерския съвет. Изявлението е публикувано на официялния сайт на правителството, днес.

Цените на храните – не само на хляба и олиото, но и на месото заради използването на фураж, зависят от вноса. А тях ги плащат всички хора. Ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем, е пояснил министър-председателят.

Официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите: през 2022-а – годината на войната, те са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. „Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист“, е казал акад. Денков. През последните години държавата дава на земеделието 1,5 – 2 милиарда лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа, посочва той.

Премиерът смята за погрешен и вреден за хората подхода държавата да подпомага целия аграрен сектор: „Тази година също има фирми, които продължават да печелят. Но има има и други, които са в затруднение и техните проблеми трябва да бъдат конкретно адресирани.“

Министър-председателят призова всички отделни браншове в земеделието да помислят какви са техните конкретни проблеми, пише още в съобщението. Той е готов да ги обсъдят заедно и да търсят решения, но с числа. Във връзка с това акад. Денков отправя официална покана за среща утре до всички 22 организации от инициативния комитет, който подготвя протести следващата седмица.

„Този протест започва да придобива политически характер – и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до определени политически лица“, е коментирал премиерът, четем в прессъобщението на правителствената информационна служба.

(ПЗ)

Снимка: https://www.gov.bg/bg