• Home
  • Новини
  • В рамките на 30 дни – Украйна трябва да въведе система за лицензиране на износа на зърно в ЕС

В рамките на 30 дни – Украйна трябва да въведе система за лицензиране на износа на зърно в ЕС

By on 16.09.2023 0 131 Views

Европейската комисия е анализирала данните, свързани с влиянието на износа на 4 категории селскостопански продукти на пазара на ЕС и прие решение с което ограничителните мерки за внос от Украйна в Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България отпадат от 15 септември т. г. Това се разбира от съобщение на комисита публикувана снощи на официалната й интернет страница.

В резултат на анализите е договорено, че:

Сегашните мерки изтичат на 15 септеври,2023 г.
Украйна се е съгласила да въведе всички законови мерки (включително, например, система за лицензиране на износ) в рамките на 30 дни, за да избегне скокове на зърно.
Дотогава Украйна трябва да въведе от 16.09.2023 г. ефективни мерки за контрол на износа на 4 групи стоки, за да предотврати всякакви изкривявания на пазара в съседните държави членки. Украйна ще представи план за действие на платформата не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.
Европейската комисия и Украйна ще следят ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират при всякакви непредвидени ситуации, се казва още в съобщението. И че, Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки от Украйна са в сила и работят напълно.

Полша, Словакия и Унгария обявиха свои собствени ограничения върху вноса на украинско зърно в петък, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната си за внос в петте съседни на Украйна страни от ЕС, съобщи Ройтерс.

България сама оттегли ембаргото на украински внос в страната с решение на Народното събрание,гласувано на 14 септември 2023 г.

(ПЗ)