Протестът на земеделците започна

By on 18.09.2023 0 142 Views

С редица снимки и постове във Фейсбук, най-вече в специализираните групи на земеделски производители от всички браншове, се съобщава, че така, както беше обявено от Инициативния комитет – протестът на земеделците започна, днес, в 10 ч., в много локации от страната.

За съжаление, в социалните мрежи се разменят и обидни коментари между протестиращите и хора, които смятат, че земеделците създават излишно напрежение и не само че не са засегнати от безмитния украински внос, но дори той не е повлиял по никакъв начин на стопанската им дейност.

В коментарите преобладава обидата на земеделските производители, отправена имв събота – 16-09-2023 г. от министър председателят Денков, че с“ терористи не преговаря“. Независимо, че Днеков се опита да внесе повече яснота в неделя, като каза, че е визирал производителите , които със субсдии са си купили яхти и скъпи коли – браншът не прие оправданието.

Конфликтът между управляващите и заетите в сектор „Земеделие“ възникна в четвъртък, т. г., когато Народното събрание прие в пленарна зала решение за позицията на България за отмяна на ембаргото за безмитен внос на земеделска продукция от Украйна. В петък, Европейската комисия отмени временните забрани за украинско зърно на територията на ЕС, след като Киев се съгласи да затегне контрола върху износа на селскостопанска продукция. Но мярката не успя да задоволи Полша, Унгария и Словикия, които бързо обявиха, че ще наложат свои собствени национални забрани на едностранна основа. Румъния обави, че днес, след като анализира допълнително ситуацията, ще объви решението си.

Инициативният комитет, който прие решение за започване на протестите, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България:

Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

В допълнение в разпространеното от Инициативния комитет становище, се настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

(ПЗ)

Снимка: Фейсбук