• Home
  • Новини
  • Протестиращите са пред София – в очакване на развръзката до 15 ч., днес, ако има съдържателен диалог с управляващите
19.09.2023

Протестиращите са пред София – в очакване на развръзката до 15 ч., днес, ако има съдържателен диалог с управляващите

By praadmin 0 130 Views

Земеделски производители от цялата страна с трактори и автомобили нощуваха край Долни Богров. Локацията ( 42°42’24.7″N 23°30’16.6″E (E871 420), като сборен пункт им беше посочена от Инициативният комитет за общонационален земеделски протест, вчера следобед. В сряда, 20.09, цялата жива сила ще се събере пред Министерски съвет, съобщиха организаторите.

От видия, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че земеделците са в добро настроение и започнаха деня с патриотични песни, озвучаващи бивакът им.
Тежката земеделска техника днес няма да влезе в София, но ако не се постигне съгласие с правителството по петте искания, залегнали в декларацията на Инициативния комитет, е възможно утре протестиращите да влязат в столицата.
Заради протеста на миньорите днес, земеделците ще изчакаме реакцията на властта по нашите искания до 15 часа и след това ще решим дали тракторите ще влязат утре в центъра на София, каза Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, който е част от европейската организация „КОПА – КОДЖЕКА“ в информация за медиите.
Вчера следобед земеделският министър отправи конкретна покана към инициативния комитет за среща, на която да обсъдят създалата се ситуация поради позицията на България за отпадане на ембаргото за безмитен внос на земеделски продукти от Украйна и да обмислят заедно решения за разрешаването на кризата.
Между другото, днес, в различни сайтове, се появиха съобщение, че вече е започнал диалог между представители на правителството и протестиращите земеделци.
Към 10:00 ч. е блокиран второкласният път Русе – Силистра при кръстовището на с. Старо село, предаде БТА. Движението е преустановено, съобщиха от МВР в информация за обстановката по пътищата на страната към 10:30 часа. Затворено е и кръстовището на пътя Силистра – Добрич на изхода при с. Калипетрово. Граничните контролно-пропускателни пунктове в страната работят нормално.
(ПЗ)

Снимка: Фейсбук