• Home
  • Новини
  • Земеделците прекратяват протестите
20.09.2023

Земеделците прекратяват протестите

By praadmin 0 125 Views

Протестът на земеделските производители се прекратява. Това беше обявено от протестиращите край Долни Богров. Предстои среща на Инициативния комитет в Министерския съвет в 15:30 часа днес. Земеделците настояват за прецизиране на два срока в споразумението с правителството, за да го подпишат, предава Българската телеграфна агенция (БТА).

Преди около час – от разпространените в социалните мрежи записи, се видя как

Илия Проданов – председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите прочете проектът за Меморандум, който Иницитативният комитет ще подпише под формата на Споразумение по-късно днес с Министерски съвет, Министерството на финансите и Министерството на земеделието. В него са отразени всички искания на протестиращите земеделци и се различава от предложението, което беше вчера от МС предложи на производителите. Включена е точка, внос на слънчоглед от Украйна да се разреши, едва след като бъде изкупена цялата продукция на бълграските земеделци реколта -2023. Конкретизирани са също важни срокове за изплащане на помощите и компенсациите във всички земеделски сектори на производителите, отпускани за преодоляване на трудностите, предизвикани в дейността им от войната в Украйна.
Протестиращите земеделци, които останаха снощи и днес в Долни Богров, приеха с аплодисменти проекта и благодариха на Инициативния комитет за свършената работа.
Илия Проданов призова земеделците да се изтеглят към своите стопанства, организирано и без да застрашават движението по пътищата. Като от утре, каза той, всеки ще се занимава с неговата работа по прибиране на реколатата и сеитбата на есенните култури и се надява – да се видят на следващия протест.

БТА припомня, че премиерът Н. Денков е съобщил че още на днешното правителствено заседание кабинетът осигурява допълнителни 63 млн. лева за земеделските производители. Процедурите ще бъдат ускорени, така че средствата да стигнат до тях във възможно най-кратки срокове. Работи се и по темата за слънчогледа от Украйна, чийто внос ще бъде разрешен едва след уточняване на квота за България.

(ПЗ)