• Home
  • Новини
  • “ЯБЛЕНА НАТУРА” – утвърденото биостопанство произвежда висококачествени плодове и осигурява работа на 100 човека
30.09.2023

“ЯБЛЕНА НАТУРА” – утвърденото биостопанство произвежда висококачествени плодове и осигурява работа на 100 човека

By praadmin 0 324 Views

Днешното събитие – посещение в биостопанството на г-н Цветан Цеков, в с. Радотина, община Ботевград, е част от инициативата “Дни на отворените врати”, което се провежда в 6 биологични ферми и преработвателни предприятия на територията на страната за отбелязване на европейското начинание – Седмица на биохраните, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, придружена от експерти на министерството. Тя напомни, че денят 23 септември е определен от Европейският комисия като „Празник на биологичното производство“ и по този повод връчи на домакина поздравителен адрес от министър Кирил Вътев.
С прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България се стремим да увеличим дела на биологичното земеделие и производство на биопродукти, каза още зам.-министър Т. Георгиева. Тя отбеляза също, че в новия програмен период биологичното земеделие, инвестициите в биостопанства и преработката на биологичните суровини се подкрепят от земеделските европейски фондове. „Целта ни е да постигнем резултати, които са ориентирани към това потребителите да имат на разположение достъпни и с най-високо качество продукти”, подчерта заместник-министър Георгиева. Важен приоритет за Министерството на земеделието и храните е да популяризира биологичното земеделие като щадящо за околната среда, от което се добиват здравословни продукти за потребителите, коментира тя.
Цветан Цеков, собственикът на стопанството “ЯБЛЕНА НАТУРА“ представи на място начина на производство и високите биологични стандарти, които се спазват при отглеждане на биокултури.

Той стопанисва общо 630 дка овощни градини – ябълки и круши, продукцията от които предлага на българския пазар и за износ. Цветан Цеков благодари на земеделското министерство, че подема инициатива за популяризирането на биологично производство и практиките, с които се извършва технологичният процес, за да могат всички българи да разберат какво означава чиста, биологична храна, свързана със здравето на нацията. Той каза още, че се надява политиките на МЗХ в това отношение да бъдат устойчиви, за да се създадат повече пазарно ориентирани биологични стопанства. България има изключително голям потенциал за развитие на биологично земеделие, заяви стопанинът. Тя може да бъде биологичната градина на Европа, е уверен Цветан Цеков. Смята, че това е бъдещето на земеделието, и затова, заедно с екипа си, приема 100 – 150 деца от цялата страна на посещение в овощната градина, за да придобият те представа от начина на производство на здравословна храна

В страната ни стопанинът продава повече от 500 т. биологични плодове годишно. В неговото стопанство работят около 100 човека и екип от висококвалифицирани специалисти. Стремежът е да развива преработвателна дейност, с което цикълът на биопроизводството да се затваря и да носи повече добавена стойност. Изнася и продукция за Румъния, Германия, Италия, Австрия и Гърция. Фермата е сертифицирана за биологично производство от 2005 г. Фирмата се занимава и с преработка на продукцията в органичен сок от ябълки, изработен само от най-свежите и висококачествени ябълки сорт Грени Смит, който е уникален на вкус и богат на хранителни вещества. БЕЗ добавени захари, консерванти или оцветители. Стопанството произвежда и предлага на пазара и биологичен ябълков оцет.
От пресслужбата на земеделското министерство съобщиха, че по данни на одобрените контролиращи лица към 31.12.2022 г. – биологичните производители, преработватели и търговци са 4 863 на брой в страната. Площите в система на контрол бележат ръст в сравнение с предходната година и към края на 2022 г. са 110 440 хектара.
Яна Брезовска
На заглавната снимка: Цветан Цеков в средата, в дясно – зам.- министър Таня Георгиева, в ляво – Лора Пастухова-Джупарова – от дирекция Биологично производство – МЗХ.