• Home
  • Технологии
  • Ивелин Желязков: Новата земеделска година 2023-2024 ще изисква много кураж, познания и разум
02.10.2023

Ивелин Желязков: Новата земеделска година 2023-2024 ще изисква много кураж, познания и разум

By praadmin 0 473 Views

Б. р. – Статията, която публикуваме тук, е авторска и е предоставена от г-н Ивелин Желязков, Директор на Научно-изследователски и технологичен център по земеделие „Плантис“ – гр. Разград. През последните години г-н Желязков се утвърди като един от водещите учени и експерти в областта на имуномодулацията при растенията – съвременно и ново направление в земеделската наука и практика за успешно и устойчиво отглеждане на земеделските култури, включващо авангардни екологосъобразни технологии. И през изминалата година, земеделските производители – клиенти на НИТЦЗ Плантис ЕООД, прилагайки системата Есенна грижа – стимулиране на семената и вегетационно третиране с Акрамет Класик във фаза 3-4-ти лист или начало на братене, постигнаха много добри резултати.
Ето и актуалния анализ и препоръки на утвърдения експерт пред прага на сеитбата на есенните зърнено-житни култури:

Приключва една сложна земеделска година и на нейно място идва следващата, още по-сложна и критична заради натрупаните негативи от предишната, неизвестността на пазарите и неизвестността на природата. Цикълът е неумолим и неотложен. Пак трябва да се засее и да се отглежда следващата реколта.
Условията налагат внимателна и трезва преценка на всяко действие, на всяко вложение и разход. Ситуацията е съвсем различна от тази преди 2 или 3 години. Студена и суха пролет, с бум на вирози и на места изобилие от най-опасните болести по есенниците – жълта, кафява ръжда, фузариоза, септориоза. В тези условия и ние трябваше да проведем пролетна кампания с клиентите на НИТЦЗ Плантис ЕООД. Тя донесе много успехи, но и много изводи получени поради необичайните условия през пролетта.

Първият и най-важен извод е, че природата не работи за нас, а ние трябва да се нагодим по най-разумния начин към нея. От нея можем да получим както тежка суша, така и бедствия от дъждове, градушки и мразове. Трябва винаги да сме готови за изненади. Земеделието постепенно се превръща в интелектуален бизнес, в който успяват хората работещи с мисъл, знание и съвременни технологии. Тепърва ще се усеща необходимостта от съвременна, адекватна и ефективна земеделска наука, работеща в синхрон с нуждите на земеделското производство. Торенето на културите повече не може да се прави на умозрителен принцип, а трябва да е базирано на познание и почвени анализи. Цените на торовете са такива, че разхищение не може да има, а е нужна преценка базирана на почвените показатели. В това отношение нашия научно-изследователски център Плантис въведе още преди 2 години задължително изследване на почвите в стопанствата на нашите клиенти и балансиране на хранителните вещества на базата на почвените анализи. Високите добиви не са само следствие от добра генетика на сортовете, а най-вече от състоянието на хранителната среда, каквато е почвата. На нея обръщаме и ще обръщаме все по-голямо внимание, защото от състоянието й и нивото на хранителните елементи зависи здравето на растенията – устойчивостта към заболявания и нападение от фитофаги.

Почвеният баланс, съчетан с листно подхранване, стимулация и имуномодулация се оказа много успешен подход за най-важното в земеделското производство – високата рентабилност. Успяхме да разработим през годините устойчиви схеми за съчетаване на цялата растителна защита с нашите продукти. През голяма част от вегетацията растенията разчитат на собствените си възможности за защита, на своята собствена имунна система. Подпомогната с най-необходимите за активната й работа елементи чрез имуномодулация, имунната система на растенията е способна да се справи с всички заболявания и нападатели до края на цъфтежа и формирането на зърното. След това нейната активност пада значително поради отлив на вещества, с които тя работи, към формиращите се семена. Тогава е нужна помощ с фунгицид или нова още по-силна доза имуномодулация.
През тази година направихме още един важен извод: Някои групи активни вещества на фунгициди имат токсичен ефект върху растенията при дефицит на влага след фаза цъфтеж. Затова ще препоръчаме на нашите клиенти използването на фунгициди, които не оказват такъв ефект. Целта не е само да опазим растенията от болести, а да запазим и добивния им потенциал – най-важното им качество. Както винаги, ще предложим работещи, ефективни и безопасни схеми на приложение на нашите продукти от серията Акрамет с конвенционалната растителна защита.

Продължава работата по нов продукт – Акрамет Карбон – почвен подобрител, съчетание между симбионтни микроорганизми и азотфиксатори с най-интензивно извличаните от зърнените култури хранителни елементи в почвата. Целта е подобряване на структурата на почвата, ускоряване на симбиозата между микробиома и растенията и зареждане на почвата с критичния пакет от хранителни елементи, който се извлича от всички зърнени култури и все повече намалява в продуктивния почвен слой. Така оформяме три линии на въздействие върху растителния потенциал през есенния период: 1. Почвения баланс и активността на микробиома; 2. Стимулирането на началния старт на семената и 3. Вегетационна имуномодулация и зареждане с най-важните микро и ултрамикроелементи, необходими за зимния период. Не случайно всички наши клиенти постигнали през тази или в предходни години високи резултати споделят, че са ги получили там където са приложили системата Есенна грижа – стимулиране на семената и вегетационно третиране с Акрамет Класик във фаза 3-4-ти лист или начало на братене. Особено ценна и ефективна е системата Есенна грижа там където се налага, поради екстремни причини, да се сее пшеница след пшеница.
При пролетниците завършваме земеделския сезон с решения, които ще намалят до известна степен неблагоприятния ефект на продължителните високи температури през периода юли-август. Физиологичните процеси, които предпазват растенията от убийствените УВ лъчения и високи температури са зависими от определени микроелементи, с които работят ензимните системи. Ако тези елементи са в дефицит в почвата или поради липса на влага извличането им от почвата и транспорта им в растенията е силно подтиснат, то вегетацията приключва бързо, със слаби или катастрофални резултати. Проблемът е част от научната ни програма, а решението му ще бъде част от нашата цялостна технология за отглеждане на пролетници.

Б. р. – Очаквайте продължение по темата в следващата публикация: Как да започнем есенната кампания?

Повече информация: сп. „Практично земеделие“ – бр. 9/2023 г.

https://www.plantis.biz