• Home
  • Технологии
  • Началният етап на развитие на семената на есенниците – базов фактор за стабилен и устойчив добив
04.10.2023

Началният етап на развитие на семената на есенниците – базов фактор за стабилен и устойчив добив

By praadmin 0 348 Views

Б. р. – Настоящата публикация е продължение от авторска статия на г-н Ивелин Желязков, Директор на Научно-изследователски и технологичен център по земеделие „Плантис“ – гр. Разград, отпечатана в бр. 9/2023 г. на сп. „Практично земеделие“. Първата й част е публикувана онлайн в praktichnozemedelie.com на 02.10. 2023 г и може да бъде прочете тук:

               КАК ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ЕСЕННАТА КАМПАНИЯ?

1.Както винаги с началния етап от развитието – семената. Стимулирането на семената е бърза и евтина процедура с особено важно значение за началните етапи от вегетацията. Стартът до голяма степен определя развитието на потенциала на сорта през най-критичния период – есенно-зимния. Работим със специално разработения за целта коктейл от хранителни елементи, включващ и ултрамикроелементи – Акрамет Семмакс. Дозата е 3-4 литра на тон семена. Продуктът съдържа прилепител, емулгатор и филмообразувател, които правят обеззаразяването на семето много по-ефективно. Съвместим е с всички фунгициди за обеззаразяване на семена. Ефектът от продукта се вижда още през първите 20 дни след поникването – дружно поникване и най-вече мощна коренова система, което е много важно за следващия етап от вегетацията – братенето. 2.Следващата процедура от Есенна грижа са вегетационните третирания с имуномодулатора Акрамет Класик. Първата възможност е заедно с инсектицидите срещу житните мухи след фаза 2-ри лист на пшеницата.
Синергичният ефект между Акрамет Класик и инсектицида си казва думата. Отбелязва се много по-силно действие на инсектицида и редуциране на популацията от житни мухи, каквото не се наблюдава при употреба само на инсектицид. При това действието е много по-дълго. Имуномодулацията предизвикана от кристалната форма на Акрамет Класик е около 25 дни, през които се елиминират и ларвите на мухите. Толкова продължава и превенцията срещу гъбни заболявания. Механизмът на действие на имунната система на растенията след имуномодулация вече е обясняван в предишни броеве на списанието. Опитно е установено, че периодът на превенция зависи от количеството активно вещество, съдържащо се в имуномодулатора Акрамет Класик, като течният вариант има значително по-къс период – 15 дни.

3.Бих насочил вниманието към няколко ключови хранителни елемента важни за зимния период, които задължително трябва да са в оптимални нива в почвата. Тези елементи играят ключова роля за адаптацията на растенията към ниски температури и устойчивостта към заболявания. Те са основния фактор за запазване на сортовия потенциал при есенниците. Това са: азот, фосфор, манган, мед, цинк и желязо. Непосредствено преди спад на температурите се отбелязва значително запасяване на елементите в растителните тъкани. Ако съдържанието на фосфор, мед и цинк в почвата е ниско, а на азота е високо, то вероятността от заболявания по растенията през есента и зимата нараства драстично. Това е една от причините да държим на почвените анализи и на тяхна база балансиране на хранителните елементи. Става много лесно. На базата на анализа ви определяме норми на декар от посочените елементи. Тези норми се разтварят във вода – около 20-30 литра на декар, пръскат се върху почвата с обикновена пръскачка, инкорпорират се с дискова брана и се пристъпва към сеитбата на пшеницата. Повишената заболеваемост на растенията върху дадена площ е ясен показател за проблеми с почвата. Когато боледуват растенията ни, трябва да лекуваме и почвата. Ние знаем как. Това ни е работата.
Пожелаваме на всички земеделци много кураж, въпреки всичко, благосклонна природа и големи успехи в работата за новата реколта.

plantis@abv.bg

https://www.plantis.biz