• Home
  • Новини
  • Министър Вътев: Системата за селекция в българското животновъдство трябва да води към пазарен успех
04.10.2023

Министър Вътев: Системата за селекция в българското животновъдство трябва да води към пазарен успех

By praadmin 0 145 Views

Системата за селекция и репродукция в българското животновъдство трябва да бъде разработена така, че да води към пазарен успех. Това казал министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който вчера посети международното животновъдно изложение в Клермон-Феран, Франция.

В рамките на събитието министър Вътев се е срещнал с френския министър на земеделието и хранителния суверенитет Марк Фено, с когото са обсъдили актуалните предизвикателства пред земеделските производители заради вноса на селскостопански продукти от Украйна. „Полагаме големи усилия за коридорите на солидарност, украинските стоки да стигат с лекота през България до пристанищата в Солун и Кавала, но нашата инфраструктура не е изградена за толкова интензивен трафик и по тази причина ще поискаме помощ от ЕК, за да я укрепим“, е заявил министър Вътев.

Двамата министри са коментирали темата за климатичните промени и наводненията. Министър Вътев е посочил, че трябва да мислим за инфраструктура за отводняване като превенция при големи валежи, като от своя страна министър Марк Фено е проявил интерес към тази идея.

Министър Вътев се е срещнал с изложители от Франция и други страни и е обсъдил с тях обмяната на опит и бъдещо сътрудничество с цел увеличаване на продуктивността в млечното и месодайното говедовъдство в България. При обиколката си той е придружаван от основателя на изложението Роже Блан, бивш животновъд и политик.

В изявление пред медиите министър Вътев е подчертал, че пазарното присъствие на българските животновъди зависи много от това дали са конкурентоспособни, и дали успяват да предложат продукти с по-ниска себестойност и по-високо качество. Тази задача може да бъде изпълнена само с по-висока продуктивност чрез по-добра селекция, смята министърът на земеделието и храните.

Той е допълнил, че на изложението на практика се вижда и ползата от това земеделските производители да са обединени в кооперативи.

(ПЗ)