• Home
  • Новини
  • Министър Вътев получи плакет от Interlim Genetique Service, Франция, за това, че е направил първото стадо от животни от породата Лимузин в България
05.10.2023

Министър Вътев получи плакет от Interlim Genetique Service, Франция, за това, че е направил първото стадо от животни от породата Лимузин в България

By praadmin 0 162 Views

По време на международното изложение по животновъдство в Клермон-Феран, Франция, което се провежда от началото на октомври, т. г., министър Вътев е получил плакет от Interlim Genetique Service, обединение на 15-те френски развъдни организации на породата Лимузин за това, че е направил първото стадо от животни от породата Лимузин в България. Това се казва в съобщение на пресслужбата на МЗх, в което още се посочва, че Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество. За това са се договорили министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и директорът на Бюрото за международно сътрудничество в института Филип Аме по време на среща на изложението по животновъдство в Клермон-Феран.
Целта на меморандума е да се улесни обмяната на опит в сферата на селекцията и репродукцията в животновъдния сектор и да бъдат представени пред производителите нови възможности за иновации, за да се подобри пазарното им присъствие и да се увеличи произведената продукция, поясняват от МЗХ. Министър Вътев е отправил покана френски експерти да посетят България с цел анализ на производството и пазара, за да се очертаят възможности за увеличаване на доходите на българските животновъди. Той е подчертал колко е важно в страната да бъде изградена голяма модерна кланица и да се въведе система за класифициране, базирана на качеството, която да замени сегашната практика в месодайното животновъдство да се заплаща за килограм живо тегло. Паралелно трябва да структурираме цялата система за селекция и репродукция, е заявил министърът на земеделието и храните. Той е представил уникалните качества на българските автохтонни породи и тяхната устойчивост, но е подчертал, че трябва да се развива тяхната продуктивност. От своя страна Филип Аме е коментирал колко е важно да се подобри икономическата ефективност на сектора, за да може той да прави инвестиции, и междувременно да разчита на съвети от опитни експерти. „Ние предоставяме експертиза и има кадри в института, които са отдадени на каузата да помагат на животновъдите“, заявява той.
В рамките на визитата министър Вътев е посетил млечна говедовъдна ферма в региона на Клермон-Феран, информира пресслужбата на земеделското министерство.
(ПЗ)