• Home
  • Новини
  • Нова наредба ще регламентира фермерските пазари с цел безопасност на храните и сигурност на потребителите
10.10.2023

Нова наредба ще регламентира фермерските пазари с цел безопасност на храните и сигурност на потребителите

By praadmin 0 108 Views

Министерството на земеделието и храните работи по нова наредба по Закона за храните, която ще регламентира фермерските пазари с цел безопасност на предлаганите продукти и сигурност за потребителите. Това е съобщил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Националния съвет по храните, който се е провел в МЗХ, съобщи пресслужбата на министерството. На фермерските пазари трябва да приключат недобросъвестните практики с храни, предлагани като собствено производство, без да са такива, е подчертал министър Вътев.

Целта на предложението за нова наредба за фермерските пазари е гъвкаво приложение на хигиенните изисквания, без да се прави компромис с безопасността, е коментирал заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева е заявила, че общините са силно заинтересовани да има такъв регламент и ясни правила за сигурност, за да запазят своите производители и да дадат възможност тяхната продукция на стигне до потребителите.

В момента нормативният акт се подготвя в рамките на работната група, след което предстои вътрешноведомствено съгласуване. Необходимо е да се създаде правно основание с промяна в Закона за храните, се казва още в съобщението.

Участниците в заседанието са били информирани също, че земеделските производители, които предлагат директно от стопанствата малки количества преработена животинска продукция с регистрация по Наредба 26 от 2010 г., вече ще могат да правят доставки в цялата страна. Сега наредбата разрешава директната доставка на сурово мляко, млечни продукти, пчелен мед, яйца и други в областта, в която се намира фермата и в една съседна на нея. Наредбата е преминала през съгласуване и нотификация пред ЕК и е необходимо изменение в Закона за храните, за да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Министър Вътев е съобщил, че с браншовите организации предстои да бъде обсъден подготвяният проект на Закон за търговията с храни, по който е започнала работа съвместно с Министерството на икономиката.

(ПЗ)