• Home
  • Новини
  • Световните цени на пшеницата се повишиха поради опасенията относно конфликта в Газа и сухото време в южното полукълбо
11.10.2023

Световните цени на пшеницата се повишиха поради опасенията относно конфликта в Газа и сухото време в южното полукълбо

By praadmin 0 148 Views

Фючърсите на фуражната пшеница в Обединеното кралство от 23 ноември поскъпнаха с £1,30/t вчера, за да затворят на £186,55/t, докато договорът от 24 ноември се покачи с £1,50/t до £201,05/t, пише в пазарания си коментар за 10 октомври, т. г., аналатичният сайт за прогнози и технологии в земеделието www.ahdb.uk , базиран във Великобритания.
Световните цени на пшеницата се повишиха поради опасенията относно конфликта в Газа и сухото време в южното полукълбо. Освен това има признаци, че силното темпо на износа на руска пшеница , което натежаваше на пазарите от миталата седмици, може да отслаббне, коментират от AHDB.
В допълнение се посочва, че USDA в момента прогнозира износа на пшеница от Украйна и Русия през този сезон да възлиза съответно на 11,0 милиона тона (Mt) и 49,0 Mt. За Украйна това е с 6,1 Mt по-ниско от миналия сезон (2022/23), но за Русия тази прогноза е с 3,0 Mt по-високо от силното темпо от миналия сезон. Очаква се Русия отново да бъде най-големият износител на пшеница в света този сезон.
Парижките фючърси за рапица от 23 ноември затвориха непроменени вчера – 9-октомври- на 426,25 евро/т, докато договорът от 24 ноември падна с 0,75 евро/т до 450,00 евро/т. Въпреки по-нататъшното покачване на фючърсите на суровия петрол поради опасенията, че подновеният конфликт в Близкия изток може да ограничи производството на петрол, цените на рапицата последваха цените на соята по-ниски. Близките фючърси на суров петрол Brent спечелиха $3,57/барел вчера, за да затворят на $88,15/барел. Фючърсите на соята (и царевицата) в Чикаго се понижиха, тъй като пазарът се фокусира върху напредъка на реколтата в САЩ, четем още в цитирания пазарен бюлетин.
(ПЗ)