• Home
  • Новини
  • Министър Вътев приканва производителите та плодове и зеленчуци за коопериране и съвместно излизане на пазара
17.10.2023

Министър Вътев приканва производителите та плодове и зеленчуци за коопериране и съвместно излизане на пазара

By praadmin 0 156 Views

Успешното коопериране и съвместно излизане на пазара ще доведе до намаляване на себестойността на земеделската продукция. За мен водеща е темата за пазара и стимулиране производството на повече и по-качествена продукция, която успешно да стигне до пазара и това следва да е главна цел на нашата съвместна работа и на подпомагането.“ Това е казал министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с представители на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“, цитиран от пресцентъра на Министерството.
Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ обединява интересите на представителна част от българските градинари и овощари, е отбелязал Цветан Цеков, като е заявил готовност организацията да излъчи представители за участие в постоянна работна група към министъра на земеделието и храните. Разгледани са били теми, свързани с реализацията на продукцията, нелегалния внос и позиционирането на вътрешния и външните пазари, като от бранша са изявили желание за подкрепа при излаза на външни пазари както чрез разширяване участието в международни изложения, така и чрез перманентна комуникация с търговските представители на страната.
От браншовата организация са изразили подкрепа и за подготвяните нормативни промени за регулацията на фермерските пазари и търговията с храни и земеделски продукти, като са заявили готовност да се включат в обсъжданията със своя експертиза и професионален опит.
Заместник-министърът Александър Йоцев е припомнил, че в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони е предвиден инструмент за управление на риска, който да подпомага фермерите при катастрофични събития и да бъде създаден съвместно с европейски средства и с участието на бранша, като веднага след неговата реализация ще може в кратък срок чрез него да се подпомага процесът на застраховане на земеделската продукция. Амбицията е този фонд да се учреди през 2024 година и още през 2025 г. да може да заработи за успешно управление на риска, е подчертал зам.-министър Йоцев. Участниците в срещата са се обединили в разбирането, че подпомагането на застрахователния риск с този инструмент ще намали дела на сивия сектор в овощарството и градинарството от една страна, който остава от години висок, така от друга страна ще съдейства за прекратяване на непродуктивната практика държавата да компенсира пропаднали земеделски площи от своя бюджет.
(ПЗ)