• Home
  • Новини
  • МЗХ подготвя законодателни промени, с които пасищата да се разпределят приоритетно на местни животновъди

МЗХ подготвя законодателни промени, с които пасищата да се разпределят приоритетно на местни животновъди

By on 19.10.2023 0 178 Views

При търговете за земя предимство ще имат производители на плодове и зеленчуци, млади и нови фермери

Министерството на земеделието и храните подготвя промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които пасищата да се разпределят приоритетно на местни животновъди. Това е казал министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след второто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения и комасация, което се проведе днес в МЗХ, съобщи пресцентърът на институцията.

„Темата е доста сложна и оттук нататък смятаме да ускорим работата на този Консултативен съвет“, е коментирал министър Вътев.

Участниците в заседанието са обсъдили предложението при търговете за земя от държавния и общинския поземлен фонд предимство да имат животновъди с отчитане на местоположението на животновъдния обект, производители на плодове и зеленчуци, млади и нови земеделски производители. „Целта е да имат достъп до земеделска земя всички, които искат да се занимават със земеделско производство“, е посочил министър Вътев.

Представители на браншови организации са подкрепили предложението за законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в посока местни животновъди да получават приоритет при разпределението на пасища.

Абсолютно подкрепяме това, което се прави в името на българските животновъди, е заявил председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. От името на организацията той е коментирал, че с промяната в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи се цели справедливо разпределяне на пасища.

Аз също поздравявам министерството за Консултативния съвет и неговото второ провеждане, е казал председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той е посочил, че поземлените отношения са най-ключовата тема в днешно време. „Всички знаете колко наболели проблеми има в момента, които много време ги бавим в годините назад. Дано чрез този КС ускорим някои законодателни инициативи в ЗСПЗЗ, които, вече не знаем колко време възпрепятстват нормалното стопанисване на земята. Ние приветстваме идеята на министерството да даде приоритет за пасища на животновъдите“, кзва още Илия Проданов.

(ПЗ)