• Home
  • Новини
  • Повдигнаха обвинения на проф. Мартин Банов, председателя на ССА и на проф. Венета Кръстева, зам.- директорка на Институт „Пушкаров“ заради порочни схеми със земеделска земя
25.10.2023

Повдигнаха обвинения на проф. Мартин Банов, председателя на ССА и на проф. Венета Кръстева, зам.- директорка на Институт „Пушкаров“ заради порочни схеми със земеделска земя

By praadmin 0 299 Views

Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия проф. д-р инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института „Пушкаров“ проф. Венета Кръстева заради разкритата схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи, съобщи вчера в информационните си емисии Българската национална телевизия. От медията допълват, че схемата се разследва от Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР. Новината беше споделени и от други телевизии и новинарски сайтове. В съобщението на БНТ се посочва, че срещу проф. М. Банов и В. Кръстева ще бъде внесено искане в Софийския градски съд за постоянен арест.
Накратко порочната схема, в която са обвинени двамата висши представители на ръководството на престижните научни звена – Селскостопанската академия и Институт „Пушкаров“ – е, че с тяхно съдействие – на висококачествени земеделски земи, годни за производство на земеделска продукция е променен статуса в неплодородни, съобщават медиите. Това е служило за получаване на разрешение върху тях да се изграждат фотоволтаици, което на практика трайно променя основната функционалност на земите. Срещу подкупи са подменяни почвени проби и резултатите от тях, четем в сайта на БНТ. Разследващите са иззели документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край който има много фотолвотаични паркове, както и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху плодородна земя.
И Селскостопанската академия и Институт „Пушкаров“ са държавни институции и имат за принципал Министерството на земеделието и храните и са в графата – второстепенни разпоредители с бюджет. Институтът по почвознание „Пушкаров“ е научноизследователско звено в състава на Селскостопанската академия (ССА).
На официалния сайт на земеделското министерство към 25 октомври 2023 г. няма публикувано официално съобщение по повод на информацията за обвинените високопоставени длъжностни лица в сферата на селскостопанската наука. Няма съобщение и на интернет сайтовете на Селскостопанската академия и Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.
В кратката автобиографична справка за проф. д-р Мартин Банов, публикувана на сайта на ССА, пише: -През 1983 г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство (днес Университет по архитектура, строителство и геодезия) като дипломиран инженер-земеустроител. С работата си в Института по почвознание и програмиране на добивите „Никола Пушкаров”, София, в периода 1986-1989 г. защитава научната степен Кандидат на селскостопанските науки (доктор), а през 1999 г. – Старши научен сътрудник II степен. От 2012 г. е професор по Почвознание в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров”, София (Национален център за научна, приложна и обслужваща дейност в областта на почвознанието, хидромелиорациите, механизацията на земеделието и защита на растенията и част от Селскостопанска академия).
Според сайта на Българското дружество по хумусни вещества, проф. В. Кръстава е с научна квалификация и професионален интерес в областта: Почвознание; Относителна оценка (бонитировка) на земеделските земи. ( Б. р. – Бонитировка – същност – метод за сравнителна оценка на почвите в зависимост от тяхната пригодност за земеделие. Качеството на земеделските земи се оценява според свойствата им.)
(ПЗ)
На снимката: Доскорошният председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков (на заглавната снимка в дясно), който наскоро беше избран за почетен председател на БАСЗЗ, връчва плакет за дарение на ССА, в лицето на проф. д-р Мартин Банов, по време на кръгла маса – 15 г. от учредяването на организацията, 22 юни 2022 г.
Снимка/архив – източник
:

: https://www.baszz.net/bg