• Home
  • Новини
  • Министър Вътев и посланикът на Държавата Израел в България обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на напояването

Министър Вътев и посланикът на Държавата Израел в България обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на напояването

By on 31.10.2023 0 114 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди възможностите за сътрудничество в областта на управлението на водите и напояването с посланика на Израел в България Йосеф Леви Сфари на среща в МЗХ. В дискусията участва и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на МЗХ.

Министър Вътев е информирал за използването и опазването на водите в България и е посочил, че Израел има ценен опит в управлението и регулацията на този ресурс за земеделски нужди, както и по отношение на съвременните прецизни технологии. Посланик Йосеф Леви Сфари е предложил съдействие за осъществяване на контакти с експерти с опит в областта на управлението на водите, изграждането на инфраструктура за напояване и нови технологии.

И двамата са се обединили около мнението, че климатичните промени все повече насочват вниманието върху темата за напояването на земеделските култури, както и че е важно представителите на аграрната наука от двете страни да могат да обменят опит, включително по темата за устойчиви сортове растения към климатичните промени.

Посланик Йосеф Леви Сфари е информирал за настоящата ситуация в Израел след терористичното нападение на 7 октомври и последиците за цивилното население. От своя страна министър Вътев е изразил подкрепата на България към народа на Израел.

(ПЗ)